Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pomysły na przetwory| Przepisy Winiary

Zobacz pomysły na przetwory z letnich warzyw i owoców

Lato to czas, w którym możemy się cieszyć mnóstwem świeżych warzyw i owoców. Większość z nich spożywamy na bieżąco, przygotowując różne pyszne dania. Jeśli rośliny w naszym ogródku obrodzą wyjątkowo dobrze, warto odłożyć część warzyw czy owoców na później. Jakie przetwory warto zrobić na zimę?

Ogórki – królowie lata

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za ogórkami. Świeże, pachnące, chrupkie i soczyste ogórki gruntowe doskonale nadają się na przeróżne przetwory. Mniejsze sztuki warto ukisić w dużych słoikach. Oczyszczone ogórki wystarczy włożyć do słoików, dodać przyprawy (korzeń chrzanu, gałązkę koperku, ząbki czosnku) i zalać gorącą wodą z solą. Podczas kiszenia należy pamiętać o szczelnym zamknięciu i pozostawieniu gotowych słoików odwróconych do góry dnem na kilka godzin. Ogórki w trakcie kiszenia przechowujemy w dobrze zacienionym miejscu o stałej temperaturze. Już mniej więcej po 2 tygodniach możemy cieszyć się tzw. ogórkami małosolnymi, a niespełna miesiąc później bardziej wyrazistą w smaku wersją kiszoną. Aby zachować ogórki gruntowe na zimę, można je także zamarynować w całości z różnymi dodatkami lub pokroić i wraz z innymi warzywami przygotować pyszną sałatkę szwedzką.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Słodkie pomidory

W letnim słońcu dojrzewają pierwsze pomidory. Takie z przydomowego ogródka – soczyste, czerwone i z błyszczącą skórką – pachną i smakują wybornie. Miniaturowe odmiany doskonale nadają się na przetwory. Pomidory w zalewie octowej mają intensywny smak dzięki dodatkowi cebuli, ziela angielskiego, czosnku i wielu innych przypraw. Świetnie nadają się jako składnik sałatek warzywnych, zwłaszcza w zimie, gdy sezon na świeże pomidory mamy już za sobą. Z większych odmian najlepiej przygotować aromatyczny przecier, idealny na gęstą i pachnącą latem zupę pomidorową. Dodając do przecieru włoskie zioła oraz przyprawy, np. Przyprawa w płynie MAGGI, przygotujemy wyśmienitą bazę do aromatycznych zup i sosów w stylu śródziemnomorskim.

Pyszne owoce leśne

Maliny, jeżyny, jagody i poziomki to owoce leśnego runa, które wyróżniają się nieco kwaskowatym smakiem oraz niesamowitym aromatem. Niestety są bardzo nietrwałe, dlatego aby móc się nimi cieszyć przez cały rok, warto je zamrozić lub zrobić z nich przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty i musy – cudowny smak owoców leśnych można zachować na wiele sposobów, a potem wykorzystać do przygotowania naleśników, gofrów, słodkich kanapek, wypieków albo pachnących latem deserów.

Soczyste i kwaskowate wiśnie

Jeśli wiosna jest ciepła i słoneczna, to już pod koniec czerwca na drzewach zaczynają dojrzewać pierwsze wiśnie. Oprócz pysznych konfitur i kompotów warto na zimę przygotować gęsty sok wiśniowy, który świetnie smakuje nie tylko z wodą, lecz także z rozgrzewającą herbatką. W chłodne jesienne wieczory doskonale poprawi nastrój kompot wiśniowy z dodatkiem goździków. Wystarczy zaledwie kilka łyków tego aromatycznego napoju, aby poczuć przypływ ciepła, energii i dobrego humoru.

Pyszne przetwory z czereśni

Czereśnie to jedne z najsmaczniejszych owoców letnich. Aż w 80% składają się z wody, a resztę wypełniają głównie witaminy i składniki mineralne. Z dojrzałych i jędrnych czereśni warto przygotować wyśmienity kompot na zimę. Owoce wraz z ogonkami można także zamarynować na różne sposoby. Czereśnie marynowane na ostro, z dodatkiem wytrawnego białego wina, octu i przypraw doskonale pasują do pasztetu, domowych wędlin i pieczonych mięs. Z kolei czereśnie w cukrowej zalewie będą idealną ozdobą deserów, wypieków oraz koktajli. Pyszny smak owoców można zamknąć w słoiku, przygotowując słodki i aromatyczny syrop, a gdy tylko przyjdzie nam ochota, wystarczy kilka łyżek rozcieńczyć w gazowanej wodzie lub dodać do gorącej herbaty, dzięki czemu w kilka chwil cały pokój wypełni się łagodnym aromatem dojrzałych czereśni.

Polecane artykuły

przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni na zimę
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Owocowe konfitury ZWZ WINIARY
Owocowe konfitury
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę? | Porady i inspiracje Winiary
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Jak zrobić kompot? Jak ugotować?
Jak zrobić idealny kompot?
kiszone ogórki
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
Zobacz więcej
Grillowane owoce | Porady i artykuły Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu