Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Brzoskwinie w syropie
Dodaj do CookBook

Brzoskwinie w syropie

(8)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest walczak72
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Brzoskwinie
1  l
Woda
0.5  kg
Cukier
2  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
119.2 g
Wartość energetyczna
465.5 kcal
Tłuszcze
0.5 g
Białko
1.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli uwielbiasz brzoskwinie, nie rezygnuj z nich również zimą. Przygotuj własne przetwory, które smakują równie dobrze, co świeże owoce - a może nawet lepiej! Na brzoskwinie w syropie wybierz owoce twarde. Obierz je i przekrój na połówki. Usuń także pestki. Własną zalewę przygotujesz ze składników obecnych w każdej kuchni. Zapasteryzowane słoiczki z brzoskwiniami możesz przechowywać całą zimę. Będą idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także pyszną samodzielną przekąską.


Jak przygotować owoce na brzoskwinie w syropie?

Brzoskwinie w syropie będą smakować idealnie, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Po pierwsze, na takie przetwory nadają się przede wszystkim owoce twarde. Te zbyt miękkie, mocno dojrzałe po prostu się rozpadną. Nie martw się o to, że brzoskwinie będą zbyt kwaśne - zalewa zawiera dużą ilość cukru, który nie tylko zakonserwuje owoce, ale również poprawi ich smak. Owoce do takich przetworów musisz również obrać ze skórki. W przypadku mniej dojrzałych brzoskwiń nie będzie to takie łatwe. Zalecamy zatem, aby owoce przed obieraniem zalać wrzątkiem na około dwie minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody. Po nacięciu, skórki powinny łatwo dać się usunąć nożykiem lub palcami.


Do czego można wykorzystać brzoskwinie w syropie na zimę?

Jeśli chodzi o brzoskwinie w syropie przepis na takie przetwory domowe jest o tyle praktyczny, że z przygotowanych słoiczków możesz wykorzystać wszystko - zarówno owoce, jak i zalewę, czyli słodki, brzoskwiniowy syrop. Owoce sprawdzą się jako przekąska, a także w roli dodatku do ciast i deserów, zwłaszcza do galaretek, babeczek z kremem czy serników. Można też dodawać je do budyniów, owsianek, naleśników, kaszy manny i wielu innych słodkich śniadań czy podwieczorków. Z kolei syrop z brzoskwiń warto zastosować w roli syropu do lemoniady - wystarczy rozcieńczyć go wodą, dodać plastry cytryny i listki mięty. Syrop nadaje się także do nasączania tortów. Można nawet wykorzystać go jako bazę do przygotowania domowego kisielu.

Brzoskwinie w syropie na zimę przygotowuje się szybko i w prosty sposób. Domowa wersja tego smakołyku okazuje się także o wiele tańsza niż zakup puszek ze sklepowej półki - zwłaszcza, jeśli posiadasz owoce z własnego ogrodu. Samodzielnie przygotowane będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ zalewę stworzysz z prostych, naturalnych składników, takich jak cukier i sok z cytryny. Odpowiednio zapasteryzowane słoiki z brzoskwiniami możesz przechowywać w spiżarni całą zimę i wykorzystywać na wiele sposobów.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    15 min
    Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików.
  • Krok 2

    7 min
    Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca, dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie.
  • Krok 3

    10 min
    Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać.
Brzoskwinie w syropie

Krok 1 z 3

Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików.

Brzoskwinie w syropie

Krok 2 z 3

Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca, dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie.

Brzoskwinie w syropie

Krok 3 z 3

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
77
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

    Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu