Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

(8)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest walczak72

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Brzoskwinie
1  l
Woda
0.5  kg
Cukier
2  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.83 g
Węglowodany
119.23 g
Tłuszcze
0.51 g
Wartość energetyczna
465.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli uwielbiasz brzoskwinie, nie rezygnuj z nich również zimą. Przygotuj własne przetwory, które smakują równie dobrze, co świeże owoce - a może nawet lepiej! Na brzoskwinie w syropie wybierz owoce twarde. Obierz je i przekrój na połówki. Usuń także pestki. Własną zalewę przygotujesz ze składników obecnych w każdej kuchni. Zapasteryzowane słoiczki z brzoskwiniami możesz przechowywać całą zimę. Będą idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także pyszną samodzielną przekąską.


Jak przygotować owoce na brzoskwinie w syropie?

Brzoskwinie w syropie będą smakować idealnie, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Po pierwsze, na takie przetwory nadają się przede wszystkim owoce twarde. Te zbyt miękkie, mocno dojrzałe po prostu się rozpadną. Nie martw się o to, że brzoskwinie będą zbyt kwaśne - zalewa zawiera dużą ilość cukru, który nie tylko zakonserwuje owoce, ale również poprawi ich smak. Owoce do takich przetworów musisz również obrać ze skórki. W przypadku mniej dojrzałych brzoskwiń nie będzie to takie łatwe. Zalecamy zatem, aby owoce przed obieraniem zalać wrzątkiem na około dwie minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody. Po nacięciu, skórki powinny łatwo dać się usunąć nożykiem lub palcami.


Do czego można wykorzystać brzoskwinie w syropie na zimę?

Jeśli chodzi o brzoskwinie w syropie przepis na takie przetwory domowe jest o tyle praktyczny, że z przygotowanych słoiczków możesz wykorzystać wszystko - zarówno owoce, jak i zalewę, czyli słodki, brzoskwiniowy syrop. Owoce sprawdzą się jako przekąska, a także w roli dodatku do ciast i deserów, zwłaszcza do galaretek, babeczek z kremem czy serników. Można też dodawać je do budyniów, owsianek, naleśników, kaszy manny i wielu innych słodkich śniadań czy podwieczorków. Z kolei syrop z brzoskwiń warto zastosować w roli syropu do lemoniady - wystarczy rozcieńczyć go wodą, dodać plastry cytryny i listki mięty. Syrop nadaje się także do nasączania tortów. Można nawet wykorzystać go jako bazę do przygotowania domowego kisielu.

Brzoskwinie w syropie na zimę przygotowuje się szybko i w prosty sposób. Domowa wersja tego smakołyku okazuje się także o wiele tańsza niż zakup puszek ze sklepowej półki - zwłaszcza, jeśli posiadasz owoce z własnego ogrodu. Samodzielnie przygotowane będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ zalewę stworzysz z prostych, naturalnych składników, takich jak cukier i sok z cytryny. Odpowiednio zapasteryzowane słoiki z brzoskwiniami możesz przechowywać w spiżarni całą zimę i wykorzystywać na wiele sposobów.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    15 min
    Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików.
  • Krok 2

    7 min
    Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca, dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie.
  • Krok 3

    10 min
    Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać.
Brzoskwinie w syropie

Krok 1 z 3

Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików.

Brzoskwinie w syropie

Krok 2 z 3

Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca, dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie.

Brzoskwinie w syropie

Krok 3 z 3

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min. Ja wybieram brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Joanna

Prosty i fajny przepis. No to do roboty 🙂

Winiary
Expert

Do pracy :) Daj znać, jak wyszły przetwory :)

Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cukinia à la ananas

    Cukinia à la ananas

    8 godz 42 min Łatwy
  • Marynowane rydze - jak zrobić?

    Marynowane rydze - jak zrobić?

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pomidory w zalewie

    Pomidory w zalewie

    30 min Łatwy
  • Kiszone rzodkiewki

    Kiszone rzodkiewki

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu