Nie da się ukryć, że odwiecznym dylematem jest mrożenie różnych produktów spożywczych. Wiele z nich się po prostu do tego nie nadaje, a tuż po odmrożeniu stracą one swoje pierwotne walory. Zatem czy można mrozić pieczarki? Grzyby te wydają się delikatne i kruche, co może budzić pewne wątpliwości. Niemniej jednak pieczarki świetnie nadają się do mrożenia! Jeśli wykonamy to w odpowiedni sposób, wówczas zachowają one swój smak oraz soczystość, nawet po wyjęciu z zamrażarki!
Kwestia tego, jak mrozić pieczarki nie jest zbyt skomplikowana. W pierwszej kolejności surowe grzyby trzeba dokładnie umyć i wysuszyć - musimy obierać je ze skórki. Pamiętajmy także, żeby mycie pieczarek było możliwie jak najkrótsze, dzięki czemu nie staną się one "gąbczaste". Następnie wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją:
Warto pamiętać, że najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie świeżych pieczarek, które dopiero co zostały przyniesione ze sklepu. Kolejną, istotną kwestią jest ich dokładne osuszenie, najlepiej papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać nawet do sześciu miesięcy!
Rozważając kwestię tego, jak mrozić pieczarki, warto się zastanowić, w jakiej formie one się do mrożenia nadają. Oczywistym jest to, że najlepiej będzie mrozić pieczarki surowe. Jednak czy możemy postępować w ten sam sposób z pieczarkami smażonymi? Okazuje się, że jeśli nie udało się nam zjeść wszystkich, smażonych pieczarek, to również możemy zdecydować się na ich mrożenie. Warto jednak pamiętać o kilku, złotych zasadach, podczas całego procesu. Dzięki temu smażone pieczarki po zamrożeniu nie będą rozczarowaniem!
Czy można mrozić pieczarki smażone? Tak, ale nie jest to takie proste, jak w przypadku grzybów surowych. Teoretycznie, mrożenie pieczarek po obróbce cieplnej jest dość ryzykowne. Wyjęte z zamrażarki mogą już nie smakować w ten sam sposób. Jeśli jednak planujemy zamrożenie usmażonych pieczarek, to warto pamiętać o:
Pozostałe kroki są dokładnie takie same, jak w przypadku mrożenia pieczarek świeżych. Smażone grzyby trzeba ułożyć na blaszce, wstępnie zamrozić, a następnie przenieść do woreczków lub pojemników na żywność. Warto także pamiętać, że tuż po odmrożeniu pieczarki te można ponownie przesmażyć, tym razem dodając do nich ulubione przyprawy. Dzięki temu zyskają one pełnię smaku, a także będą o wiele smaczniejsze.