Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak mrozić pieczarki?

Jak mrozić pieczarki?

Pieczarki, czyli popularna odmiana grzybów, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Mało kto wyobraża sobie pizzę bez pieczarek, czy tradycyjną zupę pieczarkową bez ich udziału. Teoretycznie, pieczarki w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Niemniej jednak kupując ich większe ilości, wiele osób rozważa możliwość ich zamrożenia. Zatem czy można mrozić pieczarki i jak zrobić to dobrze?

Czy można mrozić pieczarki?

Nie da się ukryć, że odwiecznym dylematem jest mrożenie różnych produktów spożywczych. Wiele z nich się po prostu do tego nie nadaje, a tuż po odmrożeniu stracą one swoje pierwotne walory. Zatem czy można mrozić pieczarki? Grzyby te wydają się delikatne i kruche, co może budzić pewne wątpliwości. Niemniej jednak pieczarki świetnie nadają się do mrożenia! Jeśli wykonamy to w odpowiedni sposób, wówczas zachowają one swój smak oraz soczystość, nawet po wyjęciu z zamrażarki!

Jak mrozić pieczarki?

Kwestia tego, jak mrozić pieczarki nie jest zbyt skomplikowana. W pierwszej kolejności surowe grzyby trzeba dokładnie umyć i wysuszyć - musimy obierać je ze skórki. Pamiętajmy także, żeby mycie pieczarek było możliwie jak najkrótsze, dzięki czemu nie staną się one "gąbczaste". Następnie wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją:

  • pieczarki należy pokroić zgodnie z ich przeznaczeniem - do zup na cienkie plasterki, a od zapiekanek w ćwiartki;
  • następnym krokiem jest blanszowanie - kawałki grzybów wystarczy wrzucić na minutę do wrzącej wody, dzięki czemu zachowają one swoją strukturę;
  • pieczarki należy rozłożyć na blaszce i na kilka godzin wstawić do zamrażalnika;
  • zamrożone grzyby można przełożyć do plastikowych woreczków i ponownie zamrozić.

Warto pamiętać, że najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie świeżych pieczarek, które dopiero co zostały przyniesione ze sklepu. Kolejną, istotną kwestią jest ich dokładne osuszenie, najlepiej papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać nawet do sześciu miesięcy!

Czy można mrozić pieczarki smażone?

Rozważając kwestię tego, jak mrozić pieczarki, warto się zastanowić, w jakiej formie one się do mrożenia nadają. Oczywistym jest to, że najlepiej będzie mrozić pieczarki surowe. Jednak czy możemy postępować w ten sam sposób z pieczarkami smażonymi? Okazuje się, że jeśli nie udało się nam zjeść wszystkich, smażonych pieczarek, to również możemy zdecydować się na ich mrożenie. Warto jednak pamiętać o kilku, złotych zasadach, podczas całego procesu. Dzięki temu smażone pieczarki po zamrożeniu nie będą rozczarowaniem!

Jak poprawnie mrozić pieczarki smażone?

Czy można mrozić pieczarki smażone? Tak, ale nie jest to takie proste, jak w przypadku grzybów surowych. Teoretycznie, mrożenie pieczarek po obróbce cieplnej jest dość ryzykowne. Wyjęte z zamrażarki mogą już nie smakować w ten sam sposób. Jeśli jednak planujemy zamrożenie usmażonych pieczarek, to warto pamiętać o:

  • minimalnej ilości tłuszczu dodanej do smażenia;
  • unikaniu soli podczas smażenia pieczarek do mrożenia - sprawia ona, że grzyby puszczają sok znacznie szybciej, co nie jest korzystne;
  • warto tuż po usmażeniu odcisnąć nadmiar tłuszczu z pieczarek np. przy pomocy papierowego ręcznika. 

Pozostałe kroki są dokładnie takie same, jak w przypadku mrożenia pieczarek świeżych. Smażone grzyby trzeba ułożyć na blaszce, wstępnie zamrozić, a następnie przenieść do woreczków lub pojemników na żywność. Warto także pamiętać, że tuż po odmrożeniu pieczarki te można ponownie przesmażyć, tym razem dodając do nich ulubione przyprawy. Dzięki temu zyskają one pełnię smaku, a także będą o wiele smaczniejsze.

Polecane przepisy

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami

1 godz 46 min Średni
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

48 min Łatwy
Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną

50 min Łatwy
Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

23 min Łatwy
Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

27 min Łatwy
Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

suszone grzyby
Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?
1111_DSC_0430.jpg ZWZ WINIARY
Jak suszyć grzyby?
Jak długo gotować grzyby? | Porady i inspiracje Winiary
Jak długo gotować grzyby?
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji? porady
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji?
kurki na zimę
Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu