Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajecznica z kurkami
Dodaj do CookBook

Jajecznica z kurkami

(1)
23 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
200  g
Kurki
8 
Jajko
4  łyżek
Mleko
2  łyżek
Masło
4  łyżek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5 g
Wartość energetyczna
222.3 kcal
Tłuszcze
16 g
Białko
13.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a dodając świeże kurki, możemy być pewni że nadamy jej wyjątkowego smaku i aromatu. Właśnie dzięki temu daniu, nawet proste śniadanie może stać się niezwykłym doznaniem smakowym. Jajecznica z kurkami to przepis na danie, które można zjeść na ciepło zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie pełna smaku i aromatu, sprawi, że na pewno niejednokrotnie pojawi się na Twoim stole.


Jakie składniki będą niezbędne?

Do przygotowania jajecznicy z kurkami będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Przede wszystkim potrzebujemy jajek - najlepiej trzy na jedną porcję jajecznicy. Oprócz tego, niezbędne będą świeże lub mrożone kurki - około 150-200 gramów na jedną porcję. Do przygotowania jajecznicy zalecane jest także dodanie odrobiny mleka, które sprawi, że jajecznica będzie bardziej puszysta i kremowa. Warto również dodać przyprawę w płynie MAGGI, która będzie idealnym dodatkiem aromatyzującym.

Kolejnym składnikiem będzie szczypiorek, który nadaje daniu nie tylko wyjątkowego smaku, ale również koloru. Potrzebujemy około 1 łyżki drobno posiekanego szczypiorku na jedną porcję. Do smażenia jajecznicy wykorzystujemy masło - około 1-2 łyżki na jedną porcję. Niezbędne będą również sól i pieprz czarny, które dodają jajecznicy smaku i aromatu. Ich ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych, ale na ogół wystarczy szczypta soli i odrobina świeżo zmielonego pieprzu.


Jak zrobić jajecznice z kurkami krok po kroku?

Przepis na jajecznice z kurkami nie jest skomplikowany. Na początek, jajka należy wybić do miski i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami, takimi jak przyprawa MAGGI, solą i pieprzem. Wszystkie składniki trzeba dokładnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Do mieszania możemy użyć widelca. Następnie kurki należy dokładnie oczyścić i umyć. Jeśli kurki są większe, warto je przekroić na połowę. Na patelni należy rozgrzać łyżkę masła, a następnie dodać kurki i smażyć przez około 5 minut, aż zmiękną i będą miękkie. Po upływie 5 minut na patelnię z kurkami należy wlać przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Należy smażyć jajecznice na średnim ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Czas smażenia zależy od preferencji, ale zazwyczaj trwa to około 5-7 minut. Na końcu, przed podaniem, jajecznica z kurkami powinna być posypana szczypiorkiem, który dodaje do dania nieco świeżości i aromatu. Jajecznica najlepiej smakuje z pieczywem, np. tostami lub chlebem.

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka wybij do miski, dodaj mleko, Przyprawę MAGGI, sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz.
  • Krok 2

    10 min
    Kurki oczyść i umyj, większe przekrój na połowę.
  • Krok 3

    7 min
    Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż kurki przez 5 minut. Wlej masę jajeczną i smaż do odpowiedniej konsystencji.
  • Krok 4

    1 min
    Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Podaj z pieczywem.
Jajecznica z kurkami

Krok 1 z 4

Jajka wybij do miski, dodaj mleko, Przyprawę MAGGI, sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz.

Jajecznica z kurkami

Krok 2 z 4

Kurki oczyść i umyj, większe przekrój na połowę.

Jajecznica z kurkami

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż kurki przez 5 minut. Wlej masę jajeczną i smaż do odpowiedniej konsystencji.

Jajecznica z kurkami

Krok 4 z 4

Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Podaj z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Izunka

ooo taka jajecznica to idealne, sobotnie śniadanie. Moja rodzinka takie uwielbia!
Anonim (niezweryfikowany) 08/09/2023-02:55 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/09/2023-04:02 CEST
Też jesteśmy fanami grzybów! A taka jajecznica to śniadaniowy klasyk. Kto jej nie lubi? 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Grzyby
  • Jajka
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajecznica z pieczarkami i cebulą

    Jajecznica z pieczarkami i cebulą

    25 min Łatwy
  • Jajecznica z pomidorami szynką i serem

    Jajecznica z pomidorami szynką i serem

    21 min Łatwy
  • Jajecznica na maśle z boczkiem i cebulą

    Jajecznica na maśle z boczkiem i cebulą

    25 min Łatwy
  • Jajecznica z oscypkiem

    Jajecznica z oscypkiem

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu