Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pokrój szparagi i łososia

Fioletowe szparagi - kulinarna uczta

Powszechnie wiadomo, że w sklepach można znaleźć białe i zielone szparagi. Nie wszyscy słyszeli o tym, że da się kupić także fioletowe! Zaskoczenie? Nie ma się czego wstydzić. Wiele osób nic o nich nie wie, ponieważ ze wszystkich wymienionych występują najrzadziej. Warto jednak dowiedzieć się czegoś więcej o ich specyfice. Gdy będzie okazja, żeby je kupić, będziesz wiedzieć, czy naprawdę warto. Poniżej porządkujemy najważniejsze informacje o fioletowych szparagach. Białe czy zielone szparagi? Gdy ktoś zada to pytanie, możesz zaskoczyć rozmówcę, wspominając o fioletowych.

Szparagi fioletowe – co warto wiedzieć?

Białe a zielone szparagi – to częsty dylemat. Można jednak rozwiązać tę kwestię w przewrotny sposób, wybierając trzecią opcję. Fioletowe szparagi uchodzą za znacznie słodsze i delikatniejsze od zielonych. W ich smaku da się wyczuć też lekko orzechowy posmak. Nietypowa barwa spowodowana jest dużą zawartością antocyjanów. To naturalny roślinny barwnik, który występuje także w jagodach i bakłażanach. Poza tym w porównaniu ze szparagami w innych kolorach, zawierają więcej cukru. Fioletowe szparagi występują rzadko i trudno je uprawiać. Wystają tylko nieznacznie ponad powierzchnię ziemi i muszą być odpowiednio szybko zebrane. W przeciwnym razie pod wpływem słońca zrobią się zielone! W Polsce ich występowanie należy do rzadkości - znacznie łatwiej można kupić je na przykład we Włoszech. Na polskich targach warzywnych zdecydowanie dominują szparagi białe i zielone.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Fioletowe szparagi jak przygotować?

Przygotowanie fioletowych szparagów jest łatwiejsze niż białych, ponieważ nie trzeba ich obierać ze skórki. Żeby były gotowe do obróbki termicznej, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Potem pozostaje kwestia przyrządzenia. Jeśli chcesz je po prostu ugotować w garnku, musisz wiedzieć, że ich wygląd się zmieni. Po kontakcie z wodą odcień warzyw staje się bardziej zielony, zatem po ugotowaniu w tradycyjny sposób nie zachowają swojej wyjątkowej barwy. Z tego powodu niektórzy wolą gotowanie na parze. Nie dość, że zachowasz wszystkie składniki odżywcze, zmianie nie ulegnie też pierwotny kolor. Jeśli jednak utrata barwy nie stanowi dla Ciebie przeszkody, możesz śmiało gotować je podobnie jak inne szparagi: zielone lub białe. Pamiętaj tylko, żeby umieścić je w garnku pionowo, zanurzając w wodzie tak, żeby ich główki były ponad powierzchnią. Nie zapomnij też dodać do wrzątku jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru!


Amatorzy kuchni wegetariańskiej mogą także wrzucić szparagi na grill albo upiec w piekarniku. Same w sobie mogą stanowić pyszne danie. W wielu przepisach występują także jako dodatek. Doskonale komponują się z jajami, dlatego są mile widziane w tartach i omletach. Pasują także do jajecznicy. Jeśli lubisz mięsne dania, szparagi możesz połączyć z wędzonym boczkiem lub inną wędliną.

Białe czy zielone – a może fioletowe? Podsumowanie

Każdy rodzaj szparagów ma swoje liczne zalety. Niezależnie od tego, które preferujesz, warto znać ich właściwości i sposób przygotowania. Jeśli zostaną potraktowane w niewłaściwy sposób (na przykład gotowane zbyt krótko albo za długo) to nie wykorzystasz pełni ich potencjału i walorów smakowych.


Jeśli masz ochotę na szparagi, nie warto zwlekać. Sezon jest bardzo krótki, więc ani się obejrzysz, a już nie będzie tych świeżych warzyw. Dostępne są tylko przez kilka tygodni w roku - od maja do końca czerwca. W późniejszym czasie pozostaje jedynie możliwość kupowania mrożonek.

Polecane przepisy

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

19 min Łatwy
Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

45 min Łatwy
Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

9 min Łatwy
Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

27 min Łatwy
Quiche ze szparagami i fetą

Quiche ze szparagami i fetą

1 godz 6 min Łatwy
Zupa szparagowa z koperkiem

Zupa szparagowa z koperkiem

26 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jak gotować szparagi
Jak gotować szparagi?
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?
Jak ugotować ryż?
Jak ugotować ryż?
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Gotuj sezonowo! Kwiecień – szparagi, burak liściowy i rabarbar
zupa-szczawiowa-z-lososiem-3.jpg ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Przepisy na niebanalne wiosenne śniadania
Zobacz więcej porad
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu