Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Gotuj sezonowo! Kwiecień – szparagi, burak liściowy i rabarbar

Warto przestawić się na gotowanie sezonowe, ponieważ korzystamy wtedy z najświeższych i najzdrowszych darów matki natury. Zerwane prosto z drzewa owoce czy zebrane warzywa nie muszą być zabezpieczane dodatkowymi środkami, chroniącymi je od zepsucia podczas dalekiej podróży lub długiego przechowywania. Które warzywa zbieramy w kwietniu?

Pyszne i delikatne szparagi

Wraz z nadejściem wiosny wielbiciele szparagów niecierpliwie czekają, aż z ziemi wychylą się charakterystyczne, pokryte łuskowatymi liśćmi, pędy. To znak, że zaczął się sezon szparagowy i już wkrótce będzie można delektować się ich wybornym smakiem. Na sklepowych półkach najczęściej można spotkać białe i zielone szparagi, które tak naprawdę należą do tego samego gatunku. Ich różna barwa wynika jedynie ze sposobu uprawy – pędy są białe, kiedy rosną przysypane ziemią, natomiast gdy tylko znajdą się nad powierzchnią gruntu, zaczynają wytwarzać chlorofil, który barwi je na zielono. 

Szparagi w sosie holenderskim to chyba najpopularniejsze danie z zielonymi pędami w roli głównej. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie i tuż przed podaniem polane kremowym sosem z ubijanych na parze żółtek zmieszanych z klarowanym masłem… to po prostu arcysmaczna przystawka na ciepło lub wspaniały dodatek do dań mięsnych. 

Zielone szparagi i wędzony boczek to duet doskonały. Wystarczy ugotowane pędy owinąć cieniutkim plasterkiem boczku i grillować lub podsmażyć krótko na patelni, a następnie delektować się wyjątkowym smakiem warzywa. Szparagi można zapiekać również w cieście francuskim, a nawet przygotować pyszne wiosenne risotto ze szparagami, które jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. 

Wiosenny burak liściowy

Burak ćwikłowy i burak liściowy to nie to samo! Warto o tym wiedzieć, gdy zamierzamy posadzić lub zasiać buraczki w swoim ogródku, by w krótkim czasie cieszyć się pysznymi warzywami. Burak ćwikłowy wytwarza kuliste ciemnoczerwone korzenie, z których przygotowujemy np. pyszny barszcz. Odmiana liściowa (naciowa) ma silnie rozgałęziony korzeń, nienadający się do spożycia, a jego najcenniejszym elementem są liście. 

Zarówno z młodziutkich buraków ćwikłowych, jak i odmiany liściastej powstaje wspaniała potrawa, uwielbiana i przez dzieci, i dorosłych – zupa z botwinki. Przepis na jej przygotowanie jest bardzo prosty, a rezultat? Rewelacyjny. Kawałki liści i łodyg, pokrojone warzywa, kilka ziemniaczków i ugotowane na twardo jajka w niezwykle aromatycznej zupie. Do tego jeszcze odrobina śmietany, garść młodego kopru i wyśmienity obiad gotowy. W bardzo ciepłe dni możemy przygotować wyśmienity chłodnik z botwinki, podawany na zimno ze startą rzodkiewką, ogórkiem i dobrze schłodzonym kefirem. 

Orzeźwiająco kwaskowaty rabarbar

Któż z nas nie pamięta pysznego ciasta drożdżowego z rabarbarem, który piekła babcia lub ciocia na niedzielny deser? Jadalną częścią rzewienia są ogonki liści – im bardziej czerwone, tym mniej kwaskowate, dlatego też warto wybierać te możliwie najciemniejsze. Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu, kiedy to wreszcie zima odchodzi zapomnienie, a my z coraz większym utęsknieniem czekamy na ciepłe, słoneczne dni. 

W oczekiwaniu na lato możemy przyrządzić pyszny sernik na zimno, z duszonym rabarbarem w galaretce, który nie wymaga pieczenia, bo jego spód stanowią zmiksowane z masłem herbatniki. Tę cudownie chrupiącą warstwę pokrywa puszysta masa twarożkowo-śmietanowa, przykryta pokrojonym w kostkę rabarbarem. Całość uzupełnia doskonale słodka galaretka (tu sprawdzi się aromatyczna Galaretka truskawkowy smak WINIARY), która swoim żywoczerwonym kolorem świetnie podkreśla nieskazitelną biel masy. Co jeszcze możemy wyczarować z tego wiosennego warzywa? Pyszny budyniowiec, tartę oraz niezwykle aromatyczny dżem z rabarbaru i pomarańczy, który możemy przechowywać wśród kuchennych zapasów aż do następnej zimy. 

Polecane artykuły

rabarbar i truskawki
Sezon na rabarbar i truskawki
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Co zrobić z cukinii
Co zrobić z cukinii?
Poczuj miętę ZWZ WINIARY
Poczuj miętę
Uprawa ziół w domu ZWZ WINIARY
Uprawa ziół w domu
Jak gotować bób?
Jak gotować bób?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu