Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sezon na rabarbar i truskawki przypada mniej więcej w tym samym czasie. Jest krótki, to jedyny moment w roku, kiedy są świeże i powinniśmy się nimi objadać.

Truskawki i rabarbar idealnie ze sobą współgrają. Pasują do deserów na zimno takich jak sernik, jogurty, lody, jak i na ciepło pod kruszonką, czy w tartach. Poniżej kilka wskazówek jak je podawać, łączyć i na co uważać: 

  1. Duet truskawka i rabarbar lubi towarzystwo przypraw takich jak kardamon, cynamon, wanilia. Lubi również dodatki jak pomarańcze, nabiał (jogurt, śmietana, maślanka), kwiaty jadalne (rumianek, akacja, młode pędy sosny…).
  2. Liście rabarbaru są trujące, natomiast łodygi, obrane, jak najbardziej jadalne.
  3. Ciekawostka! Rabarbar jest… warzywem, a nie owocem. Często mylony ze względu na to, że używany jest głównie do deserów czy kompotów.
  4. W formie słodko-kwaśnego dodatku (czatnej) czy duszony z innymi warzywami stanowi idealne towarzystwo dla pieczonych i smażonych mięs, szczególnie wieprzowiny, wołowiny i kaczki.
  5. Rabarbar można jeść na surowo! Pokrojony na cienkie słupki albo paseczki, obtoczony w cukrze stanowi dobrą i zdrową alternatywę dla przemysłowych słodko-kwaśnych żelek.

 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty