Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Sezon na rabarbar i truskawki

Sezon na rabarbar i truskawki przypada mniej więcej w tym samym czasie. Jest krótki, to jedyny moment w roku, kiedy są świeże i powinniśmy się nimi objadać.

Truskawki i rabarbar idealnie ze sobą współgrają. Pasują do deserów na zimno takich jak sernik, jogurty, lody, jak i na ciepło pod kruszonką, czy w tartach. Poniżej kilka wskazówek jak je podawać, łączyć i na co uważać: 

  1. Duet truskawka i rabarbar lubi towarzystwo przypraw takich jak kardamon, cynamon, wanilia. Lubi również dodatki jak pomarańcze, nabiał (jogurt, śmietana, maślanka), kwiaty jadalne (rumianek, akacja, młode pędy sosny…).
  2. Liście rabarbaru są trujące, natomiast łodygi, obrane, jak najbardziej jadalne.
  3. Ciekawostka! Rabarbar jest… warzywem, a nie owocem. Często mylony ze względu na to, że używany jest głównie do deserów czy kompotów.
  4. W formie słodko-kwaśnego dodatku (czatnej) czy duszony z innymi warzywami stanowi idealne towarzystwo dla pieczonych i smażonych mięs, szczególnie wieprzowiny, wołowiny i kaczki.
  5. Rabarbar można jeść na surowo! Pokrojony na cienkie słupki albo paseczki, obtoczony w cukrze stanowi dobrą i zdrową alternatywę dla przemysłowych słodko-kwaśnych żelek.

 

Polecane artykuły

Letnie desery z truskawkami
Letnie desery z truskawkami
Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
16 najbardziej truskawkowych deserów z galaretką – w sam raz na gorące dni!
16 najbardziej truskawkowych deserów z galaretką – w sam raz na gorące dni!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu