Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć

Dlaczego warto jeść bób?

Jest to roślina z rodziny strączkowych. Sezon na bób trwa krótko, bo zaledwie od czerwca do lipca. Jest źródłem białka roślinnego, węglowodanów, błonnika i witamin A i C. Doskonale nadaje się do mrożenia na surowo lub po blanszowaniu (krótkim gotowaniu, do minuty, i zahartowaniu w zimnej wodzie). 

Jeśli masz możliwość, kupuj bób bezpośrednio u rolnika lub na bazarku. Największą radość sprawia mi kupowanie bobu jeszcze w łupinkach, i wyjmowanie świeżutkiego, zielonego prosto do gotowania. Ten pakowany w woreczki plastykowe bardzo szybko się psuje i kisi. Jeśli bób jest żółtawy i ma ciemne plamki, nie kupuj. Powinien być jasno zielony.

Jak przygotować bób?

Bób można jeść na surowo (zwłaszcza na początku sezonu), jednak po obróbce cieplej łatwiej się trawi. Gotuje się go krótko (gotowany 4-5 min w osolonej wodzie będzie idealny - al dente. Warto unikać rozgotowywania bobu). Aby zatrzymać zielony kolor, wartości odżywcze i ułatwiać trawienie gotuj go ze szczyptą sody i od razu po ugotowaniu zahartuj zalewając zimną wodą.

Ciekawą alternatywą jest gotowanie na parze, w bambusowych koszyczkach, przez ok 4 min. Nie traci tak wiele składników odżywczych i minerałów, jak podczas tradycyjnego gotowania.

Po ugotowaniu bób sprawdza się w wielu przepisach: zagniatany w formie pesto, jako główny składnik falafeli, w zupach, pastach itp. Możesz go serwować w towarzystwie:

  • sezonowych warzyw takich jak pomidory, ogórki, cebula, czy marchewki,
  • kiełbasek jak np. chorizo,
  • jajek,
  • serów jak mozzarella, twaróg, żółty dojrzewający itp.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Jak gotować bób?
Jak gotować bób?
Jak ugotować ciecierzycę
Gotowanie ciecierzycy - do jakich dań można ją wykorzystać?
Jak gotować soczewicę
Jak gotować soczewicę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu