Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
soczewica

Jak gotować soczewicę

Soczewica jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Jej delikatny smak i ogromne wartości odżywcze doceniano już 10 tysięcy lat przed narodzeniem Chrystusa, a w czasach świetności starożytnego Egiptu, Rzymu i Grecji była ona podstawą wyżywienia ludności. Te niewielkie nasiona mają szerokie zastosowanie w kuchni, będąc głównym daniem lub bazą wyśmienitych potraw. Jak ugotować soczewicę, aby pozostała sypka i jędrna?
Dołącz do Klubu
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica należy do jednorocznych lub dwuletnich roślin strączkowych. Jej owocami są nieduże strąki, zawierające do 3 niewielkich, płaskich nasion, jadalnych po obróbce termicznej. Charakteryzują się one przyjemnym smakiem, który doskonale podkreśla smak różnego rodzaju potraw – od przystawek i dań obiadowych po apetyczne domowe wypieki.

Kolejnym powodem, dla którego ten produkt często gości w naszej kuchni, jest jego łatwość przygotowania. Wystarczy przepłukać ją na sicie i zagotować. Choć soczewica cieszy się niesłabnącą popularnością jako składnik dań wegańskich i wegetariańskich, może stać się ciekawym dodatkiem także do potraw mięsnych. Wszechstronność jej zastosowania to kolejna zaleta!

Różne rodzaje soczewicy

W zależności od odmiany, ziarna soczewicy różnią się od siebie kolorem, smakiem oraz czasem gotowania. Najbardziej popularna jest soczewica czerwona (właściwie ma kolor intensywnie pomarańczowy), charakteryzująca się delikatnie orzechowym, słodkawym smakiem. Gotujemy ją około 15-20 minut, bo później zamienia się w krem. Ta odmiana często wykorzystywana jest do przyrządzania sosów i zup. Powstanie z niej także znakomita zupa krem z soczewicy lub gulasz.

Soczewica zielona

Odmiana zielona wyróżnia się delikatnym połyskiem i łagodnym smakiem. Nie ma ona tendencji do rozgotowywania i zachowuje sypkość, dlatego też świetnie nadaje się do sałatek, zup lub jako nadzienie. Sycąca zupa z soczewicy, wegetariańskie kotlety, albo pierogi z soczewicą i sosem borowikowym, to popularne i doceniane potrawy, których bazą jest właśnie ten gatunek. A jak gotować soczewicę zieloną? Dość długo, bo do 45 minut.

Soczewica brązowa

Brązowa soczewica to nasiona soczewicy czerwonej, lecz nie oczyszczone z powłoczki. Czas gotowania jest najdłuższy ze wszystkich odmian, bo trwa nawet godzinę, jednak nasiona nie ulegają rozpadowi i nie tracą kształtu. Jej wyrazisty smak idealnie pasuje do potraw jednogarnkowych czy do wyrobu pieczywa.

Soczewica żółta

W sklepach dostępna jest jeszcze żółta odmiana, która jest najdrobniejsza i ma bardzo łagodny smak. Gotuje się krótko i szybko ulega rozpadowi dlatego też stanowi idealną bazę do kremowych zup, sosów i puree. Z kolei intensywnie orzechowa w smaku soczewica czarna zawdzięcza swoją barwę dużej ilości przeciwutleniaczy i świetnie komponuje się z kolorowymi warzywami lub jako dodatek do gęstych zup.

Soczewica – jak gotować?

Czas gotowania soczewicy zależy od jej odmiany. Z reguły im ciemniejsza, tym wymaga dłuższej obróbki termicznej. Przed gotowaniem odmiany czerwoną i zieloną przepłukujemy wodą. Dłuższego, bo nawet kilkugodzinnego moczenia wymaga brązowa soczewica. Jak ugotować soczewicę, aby po wypłukaniu lub moczeniu nie straciła smaku? Do garnka wlewamy wodę w proporcji 1,5 szklanki na 1 szklankę soczewicy. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy nasiona i gotujemy określony czas pod przykryciem. Sól dodajemy dopiero niedługo przez zdjęciem garnka z ognia.

A jak ugotować soczewicę w zupie? Najpierw należy ją wypłukać na sitku (z wyjątkiem odmiany czarnej, którą trzeba namoczyć) i dodać do wrzącej zupy. Czas gotowania potrawy nie powinien przekraczać 15 minut, ponieważ po jego upływie większość gatunków soczewicy całkiem się rozpadnie.

Pasty i pasztety z soczewicy

Soczewica i pieczywo to zgrany duet! Jeśli zostanie nam nieco ugotowanej soczewicy, możemy wykorzystać ją, aby przyrządzić apetyczną pastę. Jej smak możemy nieco modyfikować, dodając zioła lub przyprawy wedle uznania. Tak przygotowana pasta z soczewicy idealnie dopełni smak niewielkich grzanek, tostów lub domowego chleba.

Bez większych problemów przygotujemy również delikatny pasztet z soczewicy. Chętnie wykorzystywany w wegeteriańskiej kuchni przysmak, będzie stanowił ciekawą i apetyczną alternatywę dla potraw mięsnych. Możemy podkreślić jego walory jeszcze bardziej, jeśli dodamy do pasztetu świeże zioła lub zdecydujemy się na zieloną lub czerwoną soczewicę, tworząc tym samym apetyczne i zwracające uwagę danie! 

Polecane przepisy

Grochowa z soczewicą

Grochowa z soczewicą

38 min Łatwy
Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

3 godz 15 min Łatwy
Grillowane podpłomyki z sałatką z soczewicy i marynowanej czerwonej kapusty z akcentem zimnego sosu WINIARY

Grillowane podpłomyki z sałatką z soczewicy i marynowanej czerwonej kapusty z akcentem zimnego sosu WINIARY

30 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
zupa z brokuła
Jak ugotować brokuły?
krupnik-bez-mięsa-IMG_4781.jpg ZWZ WINIARY
Jaką kaszę wybrać do zupy?
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna! ZWZ WINIARY
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
Jak zagęścić gulasz
Jak zagęścić gulasz?
Wegetarianska lasagne wyjęta z piekarnika
5 pysznych przepisów wegetariańskich
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu