Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Ciecierzyca ma mnóstwo zastosowań, nie tylko w daniach wegetariańskich i wegańskich. Choć cieciorka jest łatwo dostępna w sklepach w wersji konserwowej, warto zdecydować się na gotowanie ciecierzycy. Jak ugotować ciecierzycę? I jakie wspaniałe dania możemy przyrządzić z jej udziałem?
Rejestracja - banner jesien 1

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z przepisami na pyszne, domowe przetwory!

  • Załóż konto i odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie.
    Zarejestruj się

    Ciecierzyca – gotowanie a namaczanie

    Jak przygotować ciecierzycę do gotowania? Chociaż niekiedy możemy spotkać się ze sposobami na gotowanie ciecierzycy bez namaczania, raczej nie jest to dobrym pomysłem. Cieciorka musi napęcznieć pod wpływem wody. Zanim więc zaczniemy gotowanie ciecierzycy, które samo w sobie jest relatywnie długim procesem, należy ją wcześniej namoczyć.

    Cieciorkę wystarczy opłukać na sitku, a następnie zalać wodą o kilkukrotnie większej objętości, ponieważ ziarenka naprawdę pokaźne się powiększają. Proces namaczania powinien trwać około 12 godzin. Całkiem długo, jednak nie oznacza to, że na gotowanie ciecierzycy musimy poświęcić cały dzień. Wystarczy z wyprzedzeniem zaplanować obiad i pozostawić cieciorkę do namoczenia przez noc, a rano będzie już odpowiednia do gotowania. Najlepsze przepisy z jej wykorzystaniem to głównie dania wegetariańskie. 

    Ciecierzyca – jak gotować ciecierzycę i przyrządzić pyszne dania?

    Jak ugotować cieciorkę, aby w pełni cieszyć się jej wspaniałym smakiem i właściwościami? Po całonocnym moczeniu ciecierzycy wodę należy odlać, a następnie przepłukać ziarenka. Po włożeniu strączków do garnka dolewamy około 3 razy więcej wody i zaczynamy gotowanie. Jak długo gotować ciecierzycę? Czas liczymy od momentu zagotowania wody. Gotowanie cieciorki, najlepiej pod przykryciem, powinno trwać około 80 minut. Pamiętajmy tylko o posoleniu pod koniec!  

    Samodzielnie gotowana ciecierzyca z pewnością smakuje znacznie lepiej niż ta, którą możemy dostać w puszkach. Gotowanie ciecierzycy można nieco przyspieszyć, stosując pewien prosty trik, który należy wykonać jeszcze przed namaczaniem. Wystarczy, że do wody dodamy odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu czas gotowania powinien się skrócić. Soda wpływa także na właściwości ciecierzycy. Ma ona wówczas nieco bardziej kremową konsystencję, co może być przydatne w niektórych przepisach. Przykładem takiego zastosowania jest między innymi pasta z ciecierzycy.

    Jakie dania możemy przyrządzić z gotowanej cieciorki?

    Ciecierzyca po bretońsku to bardzo ciekawa alternatywa dla fasoli i propozycja skierowana do osób, które za nią nie przepadają. Oprócz wspomnianej pasty z cieciorki, możemy przygotować też pyszny smalec wegetariański, który umożliwi wegetarianom powrót do ulubionego smaku. Ciekawym pomysłem jest także sałatka z ciecierzycy, pomidorów, oliwek i ziół, która doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych. Z kolei kotlety z ciecierzycy to kolejna propozycja dla osób nieprzepadających za mięsem.

    Polecane artykuły

    Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
    Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
    Jaka fasola do fasolki po bretońsku?
    Jaka fasola do fasolki po bretońsku?
    Jak gotować soczewicę
    Jak gotować soczewicę
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu