Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak gotować bób?

Bób to jedno z tych warzyw, na które czekamy cały rok.

Jak ugotować bób, by był idealny?

Zagotuj ok. 2-3 litry wody na 1 kg bobu i dodaj łyżkę soli. Jeśli lubisz, możesz doprawić wodę łyżeczką cukru lub świeżymi ziołami. Bób gotuj ok. 10-20 minut od momentu wrzenia. Czas gotowania jest jednak indywidualny — wszystko zależy od osobistych preferencji. Wiele osób twierdzi, że najlepszy jest krótko gotowany — tzw. al dente. Odpowiednio miękki, ale jednocześnie wyraziście zielony i chrupiący. Inni z kolei lubią bób rozgotowany o konsystencji pasty. Decyzja należy do Ciebie.

Pamiętaj jednak, że im dłuższa obróbka termiczna, tym więcej traci wartościowych składników.

Najlepiej, jeśli po 10 minutach od czasu do czasu wyciągniesz z garnka jedno ziarnko i sprawdzisz, czy konsystencja jest dla Ciebie odpowiednia.
Warto zaznaczyć, że bób młody dochodzi szybciej, a stary wymaga dłuższego czasu gotowania.

Gotowy bób jest doskonały jako przekąska, składnik sałatki lub z masłem i czosnkiem, jako dodatek do dania głównego.
Sprawdź nasze pomysły na przepisy z bobem: 

Polecane artykuły

Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu