Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Bób to jedno z tych warzyw, na które czekamy cały rok.

Jak ugotować bób, by był idealny?

Zagotuj ok. 2-3 litry wody na 1 kg bobu i dodaj łyżkę soli. Jeśli lubisz, możesz doprawić wodę łyżeczką cukru lub świeżymi ziołami. Bób gotuj ok. 10-20 minut od momentu wrzenia. Czas gotowania jest jednak indywidualny — wszystko zależy od osobistych preferencji. Wiele osób twierdzi, że najlepszy jest krótko gotowany — tzw. al dente. Odpowiednio miękki, ale jednocześnie wyraziście zielony i chrupiący. Inni z kolei lubią bób rozgotowany o konsystencji pasty. Decyzja należy do Ciebie.

Pamiętaj jednak, że im dłuższa obróbka termiczna, tym więcej traci wartościowych składników.

Najlepiej, jeśli po 10 minutach od czasu do czasu wyciągniesz z garnka jedno ziarnko i sprawdzisz, czy konsystencja jest dla Ciebie odpowiednia.
Warto zaznaczyć, że bób młody dochodzi szybciej, a stary wymaga dłuższego czasu gotowania.

Gotowy bób jest doskonały jako przekąska, składnik sałatki lub z masłem i czosnkiem, jako dodatek do dania głównego.
Sprawdź nasze pomysły na przepisy z bobem: 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty