Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak gotować bób?

Bób to jedno z tych warzyw, na które czekamy cały rok.

Jak ugotować bób, by był idealny?

Zagotuj ok. 2-3 litry wody na 1 kg bobu i dodaj łyżkę soli. Jeśli lubisz, możesz doprawić wodę łyżeczką cukru lub świeżymi ziołami. Bób gotuj ok. 10-20 minut od momentu wrzenia. Czas gotowania jest jednak indywidualny — wszystko zależy od osobistych preferencji. Wiele osób twierdzi, że najlepszy jest krótko gotowany — tzw. al dente. Odpowiednio miękki, ale jednocześnie wyraziście zielony i chrupiący. Inni z kolei lubią bób rozgotowany o konsystencji pasty. Decyzja należy do Ciebie.

Pamiętaj jednak, że im dłuższa obróbka termiczna, tym więcej traci wartościowych składników.

Najlepiej, jeśli po 10 minutach od czasu do czasu wyciągniesz z garnka jedno ziarnko i sprawdzisz, czy konsystencja jest dla Ciebie odpowiednia.

Warto zaznaczyć, że bób młody dochodzi szybciej, a stary wymaga dłuższego czasu gotowania.

Gotowy bób jest doskonały jako przekąska, składnik sałatki lub z masłem i czosnkiem, jako dodatek do dania głównego.

Sprawdź nasze pomysły na przepisy z bobem: 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane przepisy

Bób z bułką tartą do obiadu

Bób z bułką tartą do obiadu

26 min Łatwy
Pierogi z bobem i koperkiem

Pierogi z bobem i koperkiem

52 min Łatwy
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

1 godz 1 min Łatwy
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

42 min Łatwy
Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem

1 godz 5 min Łatwy
Młode ziemniaczki z bobem pod jajkiem sadzonym

Młode ziemniaczki z bobem pod jajkiem sadzonym

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu