Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem
1 godz 5 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
24.25 g
Węglowodany
30.97 g
Tłuszcze
18.2 g
Wartość energetyczna
378.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
30 min
Bób ugotuj w posolonej wodzie (młody ok.15 minut, starszy – nawet pół godziny), odsącz, przelej zimna wodą, obierz.
Krok 2
25 min
Boczek wysmaż na suchej patelni na chrupko. Jajka ugotuj na twardo.
Krok 3
5 min
Bób dopraw, Przyprawą w płynie i pieprzem, skrop oliwą, wymieszaj.
Krok 4
5 min
Sałatę przełóż do miski, bób połóż na sałacie, a na wierzchu połóż boczek i połówki jajek. Udekoruj porcją kiełków.
Pomysł na sałatkę z bobu z jajkiem i boczkiem wędzonym polecamy wykorzystać jako przystawkę do obiadu i lekką kolację, a także śniadanie, które dostarcza rozmaitych składników odżywczych.
Sałatkę z bobu możesz przygotować z rozmaitych mieszanek sałat, rukoli czy roszponki. Polecamy także smaczną dekorację z kiełków słonecznika lub zielonego groszku oraz Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY!
Komentarze 0