Młode ziemniaczki z bobem pod jajkiem sadzonym
30min
Łatwy
8
Ziemniaki
400
g
Bób surowy
2
łyżek
Kiełki słonecznika
2
Jajko
0.5
łyżeczka
Koperek
1
Płaska łyżka
Masło
1
łyżeczka
Cukier
trochę
Sól
trochę
Kurkuma
trochę
Słodka papryka
.
Wartości odżywcze
Białko
63.08 g
Węglowodany
140.43 g
Tłuszcze
18.34 g
Wartość energetyczna
952.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
20 min
Młode ziemniaczki dokładnie umyj, gotuj do średniej twardości. Następnie pokrój na grube plastry i usmaż na masełku doprawiając przyprawą Winiary ziarenka smaku, kurkumą i słodką papryką. Na koniec posyp koperkiem.
Krok 2
1 min
W międzyczasie ugotuj bób - w wodzie z cukrem i solą. Na koniec obierz go ze skórki.
Krok 3
8 min
Jajko sadzone usmaż na masełku po wcześniej smażonych ziemniaczkach, dopraw solą.
Krok 4
1 min
Ziemniaki, bób i jajko sadzone posyp kiełkami słonecznika. I voila - lato na talerzu gotowe :) Smacznego!
Kolejna odsłona kolorowego lata na talerzu. Tęsknisz za nim? Koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Komentarze 0