Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z młodej kapusty z cukinią to kulinarna pochwała wiosny. Prosta, przaśna, sycąca. Młoda kapusta i cukinia w zestawieniu ze zdecydowanym w smaku dojrzewającą wędliną nabierają charakteru. Delikatną zupę z młodej kapusty warto zakwasić octem jabłkowym, sokiem z cytryny lub rabarbarem. Przełamanie słodkiego smaku kapusty zwieńczy to wiosenne dzieło.
Przygotowanie
31 min
Krok 1
5 min
W głębszej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy.
Krok 2
5 min
Przekładamy kiełbaskę do miseczki, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy. W tym czasie cukinię i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, szatkujemy kapustę.
Krok 3
5 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy starą marchewkę i cukinię. Chwilę dusimy mieszając. Gdy warzywa „siądą” dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy ok. 5 minut.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą morską, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy kapuścianej dodajemy posiekany koperek i mielony kminek.
Krok 5
1 min
Ugotowaną zupę z młodej kapusty doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z podsmażonym kindziukiem.
Krok 1
z
5
W głębszej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy.
Krok 2
z
5
Przekładamy kiełbaskę do miseczki, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy. W tym czasie cukinię i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, szatkujemy kapustę.
Krok 3
z
5
Do zeszklonej cebulki dodajemy starą marchewkę i cukinię. Chwilę dusimy mieszając. Gdy warzywa „siądą” dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy ok. 5 minut.
Krok 4
z
5
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą morską, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy kapuścianej dodajemy posiekany koperek i mielony kminek.
Krok 5
z
5
Ugotowaną zupę z młodej kapusty doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z podsmażonym kindziukiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0