Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Przepisy na niebanalne wiosenne śniadania

Nadchodzi wiosna! Na drzewach pojawiają się pierwsze drobne listki, ziemię pokrywa zielony kobierzec trawy, a my chętnie wybieramy się na spacery w ciepłych promieniach słońca. W tym czasie wiosna zagląda także do naszej kuchni, sprawiając, że mamy chęć na lekkie i kolorowe posiłki. Sprawdź nasze pomysły na pyszne, wiosenne śniadania.

Jajka w wersji wiosennej

Wiele osób nie wyobraża sobie udanego śniadania bez jajecznicy czy omletu. Rzeczywiście, jajka mają wiele zalet – przede wszystkim są sycące, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i można z nich zrobić wiele różnorodnych dań. Już zwyczajna jajecznica nabierze zdecydowanie bardziej wiosennego charakteru, gdy doda się do niej sporą garść grubo posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku. Z kolei ugotowane na twardo jajka można napełnić w miejscu żółtek pyszną pastą z dodatkiem szynki, rzeżuchy, musztardy i majonezu. Wraz z porcją chrupiącego pieczywa świeżo przygotowane jajka z rzeżuchą będą pysznym śniadaniem z wiosennym akcentem. 

Czy istnieją wiosenne omlety, takie z dużą ilością świeżej zieleni? Oczywiście! Gdy masz ochotę na danie z jajek, przygotuj pyszny omlet ze szpinakiem i szynką, pachnący delikatnie czosnkiem, z dodatkiem ciągnącego się żółtego sera i dużej ilości posiekanego szczypiorku. Chcesz spróbować wyśmienitych roladek jajecznych z łososiem, które mogą być nie tylko doskonałym śniadaniem, lecz także znakomitą przekąską? Pachnący omlet jajeczny wystarczy posmarować wyrazistym sosem (użyj np. Sos chrzanowy WINIARY), dodać koperek, ogórek i plastry wędzonego łososia, a całość zrolować i pokroić w grube plastry. Pycha! Po takim śniadaniu jesteśmy pozytywnie nastawieni przez cały dzień, i to bez względu na pogodę. 

Pyszne, energetyzujące kanapki

A może na śniadanie przygotujesz świeże pieczywo z mnóstwem wiosennych dodatków? Pyszna kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado doda ci mnóstwo energii i sprawi, że dzień minie bardzo przyjemnie. Świeżutki bajgiel, kawałki awokado, kiełki, ogórek i jajko sadzone z półpłynnym żółtkiem – a wszystkie te smaki łączy majonez lub Sos Remulada WINIARY, tworząc wyjątkową całość. 

Jeśli masz ochotę na nutkę egzotyki, to niezwykle wiosenna kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania możesz wykorzystać pozostałe z obiadu pieczone piersi kurczaka. Resztę kanapki stanowią typowo wiosenne dodatki: roszponka, różnego rodzaju kolorowe sałaty i oczywiście plaster ananasa. Mnóstwo sałat i innych warzyw znajdziesz także w kanapce Cezara, w której kurczak i parmezan doskonale komponują się z delikatnymi jajkami przepiórczymi. To prawdziwe śniadanie mistrzów! 

Twarożek – idealny na wiosenne śniadanie

Lekki kremowy serek z warzywnymi dodatkami smakuje przepysznie na świeżym, jeszcze chrupiącym pieczywie. Wiosenny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i drobno pokrojonym ogórkiem jest tak pyszny, ze wystarczy go jedynie doprawić odrobiną soli i pieprzu. Do serka pasują także inne posiekane warzywa – pomidorki koktajlowe, kolorowe papryki albo chrupiąca cebulka, nadająca twarożkowi nieco ostrości. Mając świeże produkty pod ręką szybko przygotujesz wyśmienite, wiosenne śniadanie – roladki z omletu z twarożkiem i warzywami, które skutecznie rozbudzą kubki smakowe wszystkich domowników. Zawinięcie w delikatny omlecik ulubionych warzyw (papryka, ogórek, cebula) z dodatkiem twarożku i świeżego kopru zajmie ci dosłownie chwilę. Miłośnicy pikantniejszych smaków na pewno z chęcią dodadzą do twarożku drobno posiekaną papryczkę chili lub podkręcą danie, używając Sos Jalapeno WINIARY. Prawdziwa wiosna na talerzu! 

Polecane artykuły

Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Nowalijki – czy są zdrowe?
Nowalijki – czy są zdrowe?
Wegańskie pomysły na wielkanocne śniadanie
Wegańskie pomysły na wielkanocne śniadanie
Kilka pomysłów na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły
Kilka pomysłów na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły
Nowalijki – z wizytą w warzywniaku!
Nowalijki – z wizytą w warzywniaku!
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Czym zastąpić masło do kanapek?
Czym zastąpić masło do kanapek?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu