Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nadchodzi wiosna! Na drzewach pojawiają się pierwsze drobne listki, ziemię pokrywa zielony kobierzec trawy, a my chętnie wybieramy się na spacery w ciepłych promieniach słońca. W tym czasie wiosna zagląda także do naszej kuchni, sprawiając, że mamy chęć na lekkie i kolorowe posiłki. Sprawdź nasze pomysły na pyszne, wiosenne śniadania.

Jajka w wersji wiosennej

Wiele osób nie wyobraża sobie udanego śniadania bez jajecznicy czy omletu. Rzeczywiście, jajka mają wiele zalet – przede wszystkim są sycące, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i można z nich zrobić wiele różnorodnych dań. Już zwyczajna jajecznica nabierze zdecydowanie bardziej wiosennego charakteru, gdy doda się do niej sporą garść grubo posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku. Z kolei ugotowane na twardo jajka można napełnić w miejscu żółtek pyszną pastą z dodatkiem szynki, rzeżuchy, musztardy i majonezu. Wraz z porcją chrupiącego pieczywa świeżo przygotowane jajka z rzeżuchą będą pysznym śniadaniem z wiosennym akcentem. 

Czy istnieją wiosenne omlety, takie z dużą ilością świeżej zieleni? Oczywiście! Gdy masz ochotę na danie z jajek, przygotuj pyszny omlet ze szpinakiem i szynką, pachnący delikatnie czosnkiem, z dodatkiem ciągnącego się żółtego sera i dużej ilości posiekanego szczypiorku. Chcesz spróbować wyśmienitych roladek jajecznych z łososiem, które mogą być nie tylko doskonałym śniadaniem, lecz także znakomitą przekąską? Pachnący omlet jajeczny wystarczy posmarować wyrazistym sosem (użyj np. Sos chrzanowy WINIARY), dodać koperek, ogórek i plastry wędzonego łososia, a całość zrolować i pokroić w grube plastry. Pycha! Po takim śniadaniu jesteśmy pozytywnie nastawieni przez cały dzień, i to bez względu na pogodę. 

Pyszne, energetyzujące kanapki

A może na śniadanie przygotujesz świeże pieczywo z mnóstwem wiosennych dodatków? Pyszna kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado doda ci mnóstwo energii i sprawi, że dzień minie bardzo przyjemnie. Świeżutki bajgiel, kawałki awokado, kiełki, ogórek i jajko sadzone z półpłynnym żółtkiem – a wszystkie te smaki łączy majonez lub Sos Remulada WINIARY, tworząc wyjątkową całość. 

Jeśli masz ochotę na nutkę egzotyki, to niezwykle wiosenna kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania możesz wykorzystać pozostałe z obiadu pieczone piersi kurczaka. Resztę kanapki stanowią typowo wiosenne dodatki: roszponka, różnego rodzaju kolorowe sałaty i oczywiście plaster ananasa. Mnóstwo sałat i innych warzyw znajdziesz także w kanapce Cezara, w której kurczak i parmezan doskonale komponują się z delikatnymi jajkami przepiórczymi. To prawdziwe śniadanie mistrzów! 

Twarożek – idealny na wiosenne śniadanie

Lekki kremowy serek z warzywnymi dodatkami smakuje przepysznie na świeżym, jeszcze chrupiącym pieczywie. Wiosenny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i drobno pokrojonym ogórkiem jest tak pyszny, ze wystarczy go jedynie doprawić odrobiną soli i pieprzu. Do serka pasują także inne posiekane warzywa – pomidorki koktajlowe, kolorowe papryki albo chrupiąca cebulka, nadająca twarożkowi nieco ostrości. Mając świeże produkty pod ręką szybko przygotujesz wyśmienite, wiosenne śniadanie – roladki z omletu z twarożkiem i warzywami, które skutecznie rozbudzą kubki smakowe wszystkich domowników. Zawinięcie w delikatny omlecik ulubionych warzyw (papryka, ogórek, cebula) z dodatkiem twarożku i świeżego kopru zajmie ci dosłownie chwilę. Miłośnicy pikantniejszych smaków na pewno z chęcią dodadzą do twarożku drobno posiekaną papryczkę chili lub podkręcą danie, używając Sos Jalapeno WINIARY. Prawdziwa wiosna na talerzu! 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty