Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czym zastąpić mascarpone

Czym zastąpić mascarpone?

Serek mascarpone zachwyca nas swoimi walorami smakowymi. Jest on delikatnie słodki, a dodatkowo wyróżnia się perfekcyjną konsystencją, która pasuje nie tylko do wielu dań głównych, ale także ciast i deserów. Jednym słowem można powiedzieć, że serek mascarpone jest w stanie zdziałać kulinarne cuda. Zdarza się jednak, że w momencie, kiedy go najbardziej potrzebujemy, nie ma go w naszej lodówce. Wobec tego, czym zastąpić mascarpone?

Czy da się zastąpić mascarpone?

Kremowy i łagodny w smaku - właśnie taki jest serek mascarpone, który zyskał sobie szerokie grono zwolenników na całym świecie. Jest to typ sera twarogowego, który w kuchni sprawdza się doskonale. To właśnie serek mascarpone może być dodany do sosów, wypieków czy nawet i zup. Z tego też względu może się wydawać, że nie da się go zastąpić żadnym innym produktem spożywczym. Okazuje się jednak, że w naszej lodówce można znaleźć kilka, oryginalnych zamienników dla mascarpone, które również świetnie się sprawdzą!

Czym można zastąpić mascarpone?

Czym zastąpić mascarpone? To pytanie zadaje sobie każdy, w momencie, kiedy serek ten niezbędny jest do wykończenia dania. Z pewnością warto zwrócić tu uwagę na to, że substytut tego serka musi odznaczać się podobnymi walorami. Szukając odpowiedzi na pytanie: czym można zastąpić mascarpone? trzeba skupić się na tym, do jakiego dania chcemy ten serek wykorzystać.

Czym zastąpić mascarpone przygotowując bitą śmietanę?

Jeśli przygotowujemy bitą śmietanę, a okazało się, że w naszej lodówce brakuje serka mascarpone, wówczas jako zamiennik możemy wykorzystać klasyczny jogurt grecki. Dlaczego? Otóż przede wszystkim z uwagi na zbliżoną konsystencję obu produktów. Faktem jest jednak to, że jogurt grecki ma odmienny smak - nie jest on słodki, a lekko kwaśny. W takiej sytuacji, przed ubijaniem śmietany, warto dodać do niego odrobinę cukru!

Czym zastąpić mascarpone w przypadku ciast i wypieków?

W przypadku ciast i wypieków, zastąpienie serka mascarpone innym produktem spożywczym również jest możliwe! Można chociażby skorzystać z włoskiego sera ricotta, który ma zbliżoną konsystencję, aczkolwiek jest ona nieco "ziarnista". Jeśli wydaje się to problemem, wówczas można skorzystać z:

  • twarogu - najlepiej sprawdzi się półtłusty. Warto jednak pamiętać, że produkt ten trzeba będzie kilkukrotnie zmielić, by uzyskać gładką i jednolitą masę;
  • serek kanapkowy - mowa tu o naturalnym serku topionym, którego właściwości i konsystencja są mocno zbliżone do klasycznego mascarpone.
  • gęsta śmietanka - to również jeden z ciekawszych zamienników mascarpone. Warto jednak mieć na uwadze to, że konsystencja śmietanki może być nieco rzadsza. 

Trzeba pamiętać, że mascarpone ma lekko słodki smak, więc do powyższych produktów, trzeba oddać odrobinę cukru.

Czym zastąpić mascarpone, by uzyskać podobną konsystencję i smak?

Czym można zastąpić mascarpone, by uzyskać podobną konsystencję bez większego wysiłku? Otóż warto zauważyć, że o ile znajdziemy produkty o podobnej konsystencji, to jednak znalezienie ich o takim samym smaku jak mascarpone, może być problematyczne. Serek ten wyróżnia się wyjątkowymi walorami pod tym względem, co trzeba mieć na uwadze. Niezależnie od tego, jaki substytut wybraliśmy, powinniśmy liczyć się z koniecznością dodania do niego odrobinę słodyczy. Jeśli nie przepadamy za białym cukrem, możemy zdecydować się na miód bądź zdrowe i naturalne słodziki. Dzięki nim każdy zamiennik nabierze wyjątkowego smaku, zbliżonego do oryginału.

Polecane przepisy

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

1 godz 42 min Łatwy
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Lekka karpatka

Lekka karpatka

1 godz 20 min Średni
Beza pavlova z kremem budyniowym

Beza pavlova z kremem budyniowym

3 godz 58 min Średni
Tarta z kremem budyniowym i mango

Tarta z kremem budyniowym i mango

1 godz 23 min Łatwy
Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić wegańską śmietanę? ZwZ WINIARY
Jak zrobić wegańską śmietanę?
Co można zrobić z ciasta parzonego? porady
Co można zrobić z ciasta parzonego?
kuwertura - domowy sposób na polewę czekoladową
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu