Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 8 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
1  Płaska łyżka
Masło
1  Płaska łyżka
Cukier
1 
Żółtko
1 
Jajko
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżka
Kakao
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
50  ml
Woda
trochę
Skórka z pomarańczy
1  szczypta
Sól
25  g
PL WINIARY BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z CUKREM
400  ml
Mleko
80  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.4 g
Węglowodany
28 g
Tłuszcze
14.78 g
Wartość energetyczna
272.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cannoli to przepyszny włoski deser, który składa się z kruchego, usmażonego na tłuszczu ciasta wypełnionego nadzieniem z sera ricotta. W naszym przepisie na cannoli z budyniem – włoskie rurki z kremem proponujemy podawać z aksamitnym Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Takie nadzienie jest równie pyszne i z łatwością przyrządzisz je w każdej chwili.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
  • Krok 2

    2 min
    W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
  • Krok 3

    5 min
    Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
  • Krok 4

    5 min
    Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.
  • Krok 5

    10 min
    Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
  • Krok 6

    5 min
    Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 7

    5 min
    Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 8

    10 min
    Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.
  • Krok 9

    10 min
    Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.
Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 2 z 9

W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 3 z 9

Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 4 z 9

Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 5 z 9

Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 6 z 9

Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 7 z 9

Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 8 z 9

Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 9 z 9

Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia włoska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Marlenka czekoladowa

    Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu