Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cannoli to przepyszny włoski deser, który składa się z kruchego, usmażonego na tłuszczu ciasta wypełnionego nadzieniem z sera ricotta. W naszym przepisie na cannoli z budyniem – włoskie rurki z kremem proponujemy podawać z aksamitnym Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Takie nadzienie jest równie pyszne i z łatwością przyrządzisz je w każdej chwili.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
Krok 2
2 min
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
Krok 3
5 min
Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Krok 4
5 min
Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.
Krok 5
10 min
Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
Krok 6
5 min
Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.
Krok 7
5 min
Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Krok 8
10 min
Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.
Krok 9
10 min
Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.
Krok 1
z
9
Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
Krok 2
z
9
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
Krok 3
z
9
Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Krok 4
z
9
Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.
Krok 5
z
9
Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
Krok 6
z
9
Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.
Krok 7
z
9
Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Krok 8
z
9
Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.
Krok 9
z
9
Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0