Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem
55min
Łatwy
250 g
Mąka pszenna
1 Płaska łyżka
Masło
1 Płaska łyżka
Cukier
1
Żółtko
1
Jajko
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżka
Kakao
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
50 ml
Woda
1 trochę
Skórka z pomarańczy
1 szczypta
Sól
400 ml
Mleko
80 g
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
7.4 g
Węglowodany
28 g
Tłuszcze
14.78 g
Wartość energetyczna
272.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
Krok 2
2 min
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
Krok 3
5 min
Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Krok 4
5 min
Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.
Krok 5
10 min
Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
Krok 6
5 min
Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.
Krok 7
5 min
Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Krok 8
10 min
Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.
Krok 9
10 min
Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.
Cannoli to przepyszny włoski deser, który składa się z kruchego, usmażonego na tłuszczu ciasta wypełnionego nadzieniem z sera ricotta. W naszym przepisie na włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem proponujemy podawać z aksamitnym Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Takie nadzienie jest równie pyszne i z łatwością przyrządzisz je w każdej chwili.
Komentarze 0