Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
1 Płaska łyżka
Masło
1 Płaska łyżka
Cukier
1 
Żółtko
1 
Jajko
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżka
Kakao
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
50 ml
Woda
1 trochę
Skórka z pomarańczy
1 szczypta
Sól
400 ml
Mleko
80 g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
272.74 kcal
Tłuszcze
14.78 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
Krok 2
2 min
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
Krok 3
5 min
Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Krok 4
5 min
Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.
Krok 5
10 min
Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
Krok 6
5 min
Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.
Krok 7
5 min
Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Krok 8
10 min
Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.
Krok 9
10 min
Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.
Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 2 z 9

W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 3 z 9

Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 4 z 9

Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 5 z 9

Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 6 z 9

Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 7 z 9

Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 8 z 9

Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.

Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Krok 9 z 9

Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.

Cannoli to przepyszny włoski deser, który składa się z kruchego, usmażonego na tłuszczu ciasta wypełnionego nadzieniem z sera ricotta. W naszym przepisie na włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem proponujemy podawać z aksamitnym Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Takie nadzienie jest równie pyszne i z łatwością przyrządzisz je w każdej chwili.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika