Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ciasto mochi - co to jest? porady

Ciasto mochi - co to jest?

Niezwykle gładkie, delikatne i niepozorne. Kuszące swoim wyglądem ciasto mochi to tradycyjny przysmak kuchni japońskiej, który w tamtych stronach można spotkać w dosłownie każdej restauracji, barze oraz cukierni. W Europie kojarzone jest najczęściej ze swojej słodkiej odsłony, ale ciasto na mochi nadziewane jest również słonymi składnikami i podawane jako przystawka lub dodatek do zup. Co warto o nim wiedzieć i jak przygotować je samemu w domu? Odpowiedź na ten temat można znaleźć w poniższym poradniku.

Czym jest ciasto mochi?

Mochi, występujące najczęściej w formie klusek lub ciastek to tradycyjny japoński przysmak, który powstaje z mąki ryżowej lub kleistego ryżu. Potrawa ta przygotowywana jest najczęściej podczas ceremonii mochitsuki, kiedy to ugotowany na parze ryż ubija się specjalnym narzędziem (kine) w moździerzu (usu), wykonanym z drewna lub kamienia. Tak powstałą masę formuje się w kulki i nadziewa słodkimi składnikami - najczęściej pastą z truskawek lub słonymi dodatkami, takimi jak pasta z czerwonej fasoli. Choć mochi z mąki ryżowej cieszy się największą popularnością podczas świętowania Nowego Roku, kiedy to przygotowuje się je na masową skalę w wersjach i o smakach, których nie sposób wyliczyć, to Japończycy darzą szczególnym uczuciem tą potrawę i przyrządzają ją również przez cały rok.

Warto też wiedzieć, że choć mochi kojarzone jest najczęściej z krajem kwitnącej wiśni, to w Tajlandii, Tajwanie, Kambodży, Korei Południowej i na Hawajach również stanowi regionalny przysmak, uwielbiany przez wielu.

Jak przygotować ciasto mochi - przepis

Ciasto do mochi składa się przede wszystkim z klejącego ryżu lub mąki ryżowej  z dodatkiem wody. To właśnie na bazie tych składników przygotowywany jest tradycyjny japoński przysmak. Do wykonania przepisu potrzebny będzie ryż mochi-gome. Ryż mochi-gome możemy kupić zarówno w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach z żywnością kuchni azjatyckiej. Ryż ten możemy zastąpić kleistym ryżem lub mąką mochiko i shiaratamako. Na samym początku należy namoczyć (najlepiej przez całą noc) i ugotować ryż mochi-gome, a następnie ubić go w moździerzu z dodatkiem wody. Tak powstałą masę należy uformować i gotować na parze przez około 15 minut. Gdy ciasto ostygnie wystarczy je delikatnie posypać skrobią ziemniaczaną, rozwałkować i odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie, z przygotowanego ciasta można uformować małe koła, na których kładzie się wcześniej przygotowaną pastę z ulubionych składników. Następnie należy zawinąć mochi w formę przypominającą kluski i obtoczyć je w sezamie lub wiórkach kokosowych. Ostatni krok jest bardzo prosty. Mochi, aby było przyjemne w degustacji musi zostać schłodzone. Należy więc odłożyć je do lodówki, a gdy masa przestanie być klejąca można cieszyć się ich wyśmienitym smakiem.  

Jak podawać mochi?

Wariacji na temat podawania mochi jest naprawdę wiele. Jest to przysmak, który może być przyrządzany zarówno na słodko, jak i słono. Pierwsza opcja, czyli deserowa jest z pewnością najpopularniejsza, a przez to najczęściej spotykana w sklepach i cukierniach na całym świecie. Jednak, co może zaskoczyć wielu, ciastka mochi to nie jedyny sposób podania tej potrawy. Równie popularną, a do tego idealną na ciepłe dni opcją są lody mochi. Podawać je można w miseczce lub na patyku. Przygotowaną, ugotowaną na parze masę ryżową przechowujemy przez 15 minut w zamrażalce. Następnie, wyjęte ciasto kroimy na kształt kwadratów i zawijamy w nie ulubione smaki lodów. Całość zawijamy w folię spożywczą i mrozimy w zamrażalce.

Jednak przygotowując swoje mochi, nie można  zapomnieć, że stanowi ono również świetny dodatek do dań głównych i zup, w tym specjalnej zupy świątecznej, o nazwie zoni. Japończycy uwielbiają je komponować z warzywami, bobem i fasolką, jednak to nie wszystko. W wielu przypadkach mochi podawane jest także bez nadzienia, jako alternatywa dla ryżu w zestawianiu z daniami mięsnymi.

Polecane przepisy

Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

15 min Łatwy
Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

1 godz 25 min Średni
Kurczak po japońsku w panierce

Kurczak po japońsku w panierce

17 min Łatwy
Azjatyckie szaszłyki z sosem curry

Azjatyckie szaszłyki z sosem curry

30 min Średni
Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

43 min Łatwy
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak zmniejszyć ostrość potraw?
Jak zmniejszyć ostrość potraw?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Zobacz więcej artykułów
Zimne sosy Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu