Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto mochi - co to jest? porady

Ciasto mochi - co to jest?

Niezwykle gładkie, delikatne i niepozorne. Kuszące swoim wyglądem ciasto mochi to tradycyjny przysmak kuchni japońskiej, który w tamtych stronach można spotkać w dosłownie każdej restauracji, barze oraz cukierni. W Europie kojarzone jest najczęściej ze swojej słodkiej odsłony, ale ciasto na mochi nadziewane jest również słonymi składnikami i podawane jako przystawka lub dodatek do zup. Co warto o nim wiedzieć i jak przygotować je samemu w domu? Odpowiedź na ten temat można znaleźć w poniższym poradniku.

Czym jest ciasto mochi?

Mochi, występujące najczęściej w formie klusek lub ciastek to tradycyjny japoński przysmak, który powstaje z mąki ryżowej lub kleistego ryżu. Potrawa ta przygotowywana jest najczęściej podczas ceremonii mochitsuki, kiedy to ugotowany na parze ryż ubija się specjalnym narzędziem (kine) w moździerzu (usu), wykonanym z drewna lub kamienia. Tak powstałą masę formuje się w kulki i nadziewa słodkimi składnikami - najczęściej pastą z truskawek lub słonymi dodatkami, takimi jak pasta z czerwonej fasoli. Choć mochi z mąki ryżowej cieszy się największą popularnością podczas świętowania Nowego Roku, kiedy to przygotowuje się je na masową skalę w wersjach i o smakach, których nie sposób wyliczyć, to Japończycy darzą szczególnym uczuciem tą potrawę i przyrządzają ją również przez cały rok.



Warto też wiedzieć, że choć mochi kojarzone jest najczęściej z krajem kwitnącej wiśni, to w Tajlandii, Tajwanie, Kambodży, Korei Południowej i na Hawajach również stanowi regionalny przysmak, uwielbiany przez wielu.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przygotować ciasto mochi - przepis

Ciasto do mochi składa się przede wszystkim z klejącego ryżu lub mąki ryżowej  z dodatkiem wody. To właśnie na bazie tych składników przygotowywany jest tradycyjny japoński przysmak. Do wykonania przepisu potrzebny będzie ryż mochi-gome. Ryż mochi-gome możemy kupić zarówno w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach z żywnością kuchni azjatyckiej. Ryż ten możemy zastąpić kleistym ryżem lub mąką mochiko i shiaratamako. Na samym początku należy namoczyć (najlepiej przez całą noc) i ugotować ryż mochi-gome, a następnie ubić go w moździerzu z dodatkiem wody. Tak powstałą masę należy uformować i gotować na parze przez około 15 minut. Gdy ciasto ostygnie wystarczy je delikatnie posypać skrobią ziemniaczaną, rozwałkować i odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie, z przygotowanego ciasta można uformować małe koła, na których kładzie się wcześniej przygotowaną pastę z ulubionych składników. Następnie należy zawinąć mochi w formę przypominającą kluski i obtoczyć je w sezamie lub wiórkach kokosowych. Ostatni krok jest bardzo prosty. Mochi, aby było przyjemne w degustacji musi zostać schłodzone. Należy więc odłożyć je do lodówki, a gdy masa przestanie być klejąca można cieszyć się ich wyśmienitym smakiem.  

Jak podawać mochi?

Wariacji na temat podawania mochi jest naprawdę wiele. Jest to przysmak, który może być przyrządzany zarówno na słodko, jak i słono. Pierwsza opcja, czyli deserowa jest z pewnością najpopularniejsza, a przez to najczęściej spotykana w sklepach i cukierniach na całym świecie. Jednak, co może zaskoczyć wielu, ciastka mochi to nie jedyny sposób podania tej potrawy. Równie popularną, a do tego idealną na ciepłe dni opcją są lody mochi. Podawać je można w miseczce lub na patyku. Przygotowaną, ugotowaną na parze masę ryżową przechowujemy przez 15 minut w zamrażalce. Następnie, wyjęte ciasto kroimy na kształt kwadratów i zawijamy w nie ulubione smaki lodów. Całość zawijamy w folię spożywczą i mrozimy w zamrażalce.



Jednak przygotowując swoje mochi, nie można  zapomnieć, że stanowi ono również świetny dodatek do dań głównych i zup, w tym specjalnej zupy świątecznej, o nazwie zoni. Japończycy uwielbiają je komponować z warzywami, bobem i fasolką, jednak to nie wszystko. W wielu przypadkach mochi podawane jest także bez nadzienia, jako alternatywa dla ryżu w zestawianiu z daniami mięsnymi.

Polecane przepisy

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

33 min Średni
Azjatyckie pulpeciki

Azjatyckie pulpeciki

27 min Łatwy
Kurczak po japońsku w panierce

Kurczak po japońsku w panierce

17 min Łatwy
Bulgogi

Bulgogi

48 min Łatwy
Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

43 min Łatwy
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak obrać i przyrządzić krewetki?
Jak zmniejszyć ostrość potraw? porady
Jak zmniejszyć ostrość potraw?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Zobacz więcej artykułów
Zimne sosy Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu