Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Z czym jeść bułeczki bao – 5 pomysłów porady

Z czym jeść bułeczki bao – 5 pomysłów

Miękkie i puszyste bułeczki bao to przysmak pochodzący z Chin. W ostatnich latach stały się hitem w azjatyckich restauracjach. Na Dalekim Wschodzie jada się je z wieprzowiną. Taka potrawa jest tamtejszym obowiązkowym punktem przyjęcia weselnego. Czym są bułeczki bao bao? Jak je zrobić? Z czym można je jeść? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Bułeczki bao - co to?

Chińskie bułeczki bao to azjatyckie pieczywo gotowane na parze. Dzięki temu ma ono niezwykły smak i konsystencję, ale także wartości odżywcze. W spalonej skórce tradycyjnego pieczywa może kryć się akrylamid, czyli związek mający właściwości onkogenne. Bułki z Dalekiego Wschodu są od niego wolne, a to znaczy, że zdrowsze. Z wyglądu bardzo przypominają polskie pampuchy - są białe, wilgotne i błyszczące.

Jak zrobić bułeczkę bao?

Bułeczki bao przepis wygląda tak, jak na każde inne ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy i łączymy z drożdżami, cukrem i solą. W osobnej misce przygotowujemy mleko, wodę, olej i ocet. Suche składniki łączymy z mokrymi, ugniatamy na gładką masę i odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego łyżeczkę proszku do pieczenia, chwilę wyrabiamy, a potem rozwałkowujemy. Wycinamy z niego kółka, które smarujemy olejem oraz składamy na pół i odstawiamy jeszcze na kwadrans. Gotowanie bułeczek bao może odbyć się naprawdę prostym sposobem. Wystarczy do tego zwykły garnek z wrzątkiem, sitko i pokrywka, która będzie zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza. Można do tego procesu użyć też drewnianych chińskich koszyczków, specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru. To zaawansowane urządzenie pozwoli na szybki i profesjonalny efekt. Pamiętajmy, aby do przygotowania bułeczek bao zarezerwować sobie więcej czasu. Ciasto musi spokojnie wyrosnąć i osiągnąć odpowiednie rozmiary.

Jak tradycyjnie je się bułeczki bao?

W Chinach podaje je się na śniadanie. Tradycyjny sposób, w jaki serwuje się bułeczki bao, to podawanie ich z boczkiem zamarynowanym w sosie sojowym z dymką, imbirem, czosnkiem i anyżem, który został upieczony i poglazurowany w emulsji z sosu sojowego, brązowego cukru i wina ryżowego. Bekon można wymienić na inne mięso- kaczkę, wieprzowinę lub kurczaka. Najlepsze są podawane na ciepło. Jeśli zostaną nam jakieś bułeczki i chcemy zjeść je potem, pamiętajmy o tym, aby je przykryć, bo szybko wysychają.

Z czym jeść bułeczki bao?

Popularne dodatki, z jakimi je się bułeczki bao, to podsmażane grzyby (np. boczniaki lub shimenji), tofu lub owoce morza. Oczywiście eksperymentowanie jest tutaj wręcz zalecane. Łączenie różnych smaków i faktur przyniesie wiele frajdy. Warto wzbogacić bułeczki wyrazistym sosem, na przykład hoisin, albo piklami lub kimchi. Bardzo ciekawą opcją jest również słodkie nadzienie i uczynienie z bułeczek pysznego deseru. Dobrym nawykiem jest spojrzenie, co mamy w lodówce- jeśli jest tam mięso po zupie, jakieś resztki warzyw lub niedokończony sos w słoiczku, to zrobienie z nich nadzienia do bułeczek bao jest świetnym pomysłem.

Historia, jaką niosą ze sobą bułeczki bao, ma prawie dwa tysiące lat. Są one bardzo popularne w rodzimych Chinach, ale także w Japonii, Indonezji i na reszcie Dalekiego Wschodu. W Europie stały się popularne dzięki food trackom i street foodowi i zaczęły robić konkurencję tradycyjnym burgerom. Mamy nadzieję, że rozwialiśmy wasze wątpliwości i odpowiedzieliśmy na pytanie: bułeczki bao z czym jeść? To naprawdę wdzięczny wybór zapewniający duże pole do popisu. Miłego gotowania!

Polecane przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

22 min Łatwy
Szybki kurczak w pięciu smakach

Szybki kurczak w pięciu smakach

22 min Łatwy
Bao ze smażoną wieprzowiną

Bao ze smażoną wieprzowiną

40 min Łatwy
Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

31 min Łatwy
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

36 min Łatwy
Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

1 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji? porady
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji?
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Kombucha - jakie ma właściwości i jak ją zrobić porady
Kombucha - jakie ma właściwości i jak ją zrobić?
Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu
Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu