Porady

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

Kruszonka to element zarówno wielu tradycyjnych, jak i nieszablonowych ciast. Występuje przede wszystkim w wersji klasycznej, ale również kakaowej, a coraz częściej także kokosowej lub pozbawionej masła. Ma więc zastosowanie w różnorodnych przepisach. Jak zrobić kruszonkę do ciasta w sposób klasyczny? Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe i na inne wypieki?

Jak zrobić dobrą kruszonkę w domu – uniwersalny przepis

Kruszonka to tak naprawdę jeden z najprostszych dodatków, jaki możemy umieścić w swoich wypiekach. Jak zrobić kruszonkę na ciasto w sposób tradycyjny? Do jej wykonania wystarczy mąka, cukier oraz masło. Sekretem dobrej kruszonki są odpowiednie proporcje. Z reguły zawiera ona dokładnie tyle samo mąki i masła oraz o połowę mniej cukru. Następnie wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i ucierać, dopóki nie powstaną grudki. Bardzo ważne, by masło przed użyciem osiągnęło pokojową temperaturę, co ułatwi ucieranie.

Istnieje również kruszonka bez masła. Tak naprawdę skorzystać możemy z dowolnego tłuszczu, na przykład margaryny lub oleju. Efekt zawsze będzie podobny. W wielu przepisach dobrze sprawdza się także kruszonka kakaowa. Dobrym przykładem na deser z wykorzystaniem kruszonki jest między innymi sernik z kruszonką lub jego bardziej urozmaicona wersja, czyli sernik z kakaową kruszonką i malinami.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego? Dodajemy aromat

Kruszonką stosunkowo często zdobimy i urozmaicamy wypieki z ciasta drożdżowego. Godne uwagi propozycje stanowią ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką oraz drożdżówki z serem i kruszonką. Jak zrobić kruszonkę na placek lub ciasto drożdżowe? Tak naprawdę można użyć tradycyjnego przepisu, ale drożdżowe wypieki warto wzbogacić o wspaniały aromat. Do kruszonki złożonej z jednej szklanki mąki tortowej, 100 g masła i 100 gramów cukru możemy dodać na przykład Cukier wanilinowy WINIARY. Realizacja przepisu wygląda identycznie jak w przypadku tradycyjnej kruszonki.

Kruszonka kokosowa – specjalna wersja z nutką egzotyki

Jak zrobić kruszonkę na ciasto, które ma zaskakiwać egzotycznym smakiem, na przykład przez odpowiedni dobór owoców? Naszym zdaniem najlepszym wyborem będzie kruszonka kokosowa, której przygotowanie jest dość proste. Zachowując odpowiednie proporcje, wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę kokosową, którą z łatwością znajdziemy w każdym większym sklepie. Kokosowym aromatem charakteryzuje się także kruszonka owsiana, do której stworzenia nie jest potrzebne masło. Aby ją przygotować, należy zmielić w blenderze płatki owsiane i wymieszać je z odrobiną syropu klonowego, soku z cytryny oraz kilkoma łyżkami oleju kokosowego.

W jakich wypiekach najlepiej sprawdzi się tradycyjna kruszonka?

Kruszonka na oleju lub maśle to tradycyjny element wielu klasycznych polskich ciast. Na naszych stołach często goszczą między innymi szarlotka z kruszonką oraz jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką. Poza tym tradycyjna kruszonka doskonale smakuje w towarzystwie brzoskwiń, dlatego warto wypróbować sernik z brzoskwiniami i kruszonką, a także ciasto ucierane z brzoskwiniami.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!