Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
567min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
4 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier
0.75 szklanka
Mleko
0.75 szklanka
Olej
10 dag
Drożdże
5
Jajko
4 kropli
Aromat waniliowy
1 szczypta
Sól
1 kg
Truskawki
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Cukier
0.5 kostka
Margaryna
.
Wartości odżywcze
Białko
6.58 g
Węglowodany
44.96 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
344.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
567 min
Krok 1
10 min
Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy cukier wanilinowy i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.
Krok 2
480 min
Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.
Krok 3
5 min
Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.
Krok 4
10 min
Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.
Krok 5
5 min
Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
Krok 6
5 min
Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i cukier wanilinowy połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.
Krok 7
50 min
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8
2 min
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką w nieco innym wydaniu. Przygotowanie przysmaku według naszego przepisu jest trochę bardziej czasochłonne, ale efekt jest fantastyczny. To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, iż wszystkie składniki są zimne, a pieczenie również rozpoczynamy od 0 stopni. Brzmi intrygująco? Sprawdźcie sami!
Komentarze 0