Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

(0)
9 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
1  opakowanie
4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mleko
0.75  szklanka
Olej
10  dag
Drożdże
5 
Jajko
4  kropli
Aromat waniliowy
1  szczypta
Sól
1  kg
Truskawki
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier
0.5  kostka
Margaryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.58 g
Węglowodany
44.96 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
344.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

567 min
Krok 1
10 min
Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy 1 paczkę cukru wanilinowego i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.
Krok 2
480 min
Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.
Krok 3
5 min
Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.
Krok 4
10 min
Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.
Krok 5
5 min
Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i paczkę cukru wanilinowego połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.
Krok 6
5 min
Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
Krok 7
50 min
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8
2 min
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 1 z 8

Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy 1 paczkę cukru wanilinowego i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 2 z 8

Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 3 z 8

Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 4 z 8

Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 5 z 8

Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i paczkę cukru wanilinowego połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 6 z 8

Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 7 z 8

Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 8 z 8

Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką w nieco innym wydaniu. Przygotowanie przysmaku według naszego przepisu jest trochę bardziej czasochłonne, ale efekt jest fantastyczny. To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, iż wszystkie składniki są zimne, a pieczenie również rozpoczynamy od 0 stopni. Brzmi intrygująco? Sprawdźcie sami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha