Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

(0)
9 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mleko
0.75  szklanka
Olej
10  dag
Drożdże
5 
Jajko
4  kropli
Aromat waniliowy
1  szczypta
Sól
1  kg
Truskawki
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier
0.5  kostka
Margaryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.58 g
Węglowodany
44.96 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
344.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką w nieco innym wydaniu. Przygotowanie przysmaku według naszego przepisu jest trochę bardziej czasochłonne, ale efekt jest fantastyczny. To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, iż wszystkie składniki są zimne, a pieczenie również rozpoczynamy od 0 stopni. Brzmi intrygująco? Sprawdźcie sami!

Przygotowanie

567 min
  • Krok 1

    10 min
    Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy 1 paczkę cukru wanilinowego i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.
  • Krok 2

    480 min
    Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.
  • Krok 3

    5 min
    Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.
  • Krok 4

    10 min
    Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.
  • Krok 5

    5 min
    Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i paczkę cukru wanilinowego połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.
  • Krok 6

    5 min
    Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
  • Krok 7

    50 min
    Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Krok 8

    2 min
    Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 1 z 8

Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy 1 paczkę cukru wanilinowego i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 2 z 8

Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 3 z 8

Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 4 z 8

Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 5 z 8

Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i paczkę cukru wanilinowego połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 6 z 8

Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 7 z 8

Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Krok 8 z 8

Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki placek drożdżowy

    Szybki placek drożdżowy

    1 godz 45 min Łatwy
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Kołocz śląski z jabłkami i posypką

    Kołocz śląski z jabłkami i posypką

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu