
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
480 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
50 minKrok 8
2 minKrok 1 z 8
Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy 1 paczkę cukru wanilinowego i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.
Krok 2 z 8
Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.
Krok 3 z 8
Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.
Krok 4 z 8
Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.
Krok 5 z 8
Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i paczkę cukru wanilinowego połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.
Krok 6 z 8
Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
Krok 7 z 8
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8 z 8
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0