Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby

Wiosna to czas, w którym na naszych stołach królują smakowite kiełbasy, karkówki i kaszanki z rusztu. Co jednak podawać wiosną oprócz soczystego mięsa? Przedstawiamy kilka propozycji na grill bez mięsa - warzywa grillowane, rozpuszczający się ser i soczysty pstrąg. Sprawdź nasze propozycje!

1. Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

David Gaboriaud przygotował mnóstwo pomysłów na potrawy z grilla (Przepisy Davida znajdziesz TU ), w tym także na steki z kalafiora z ziołową salsą. Steki możesz przygotować na grillu w ogrodzie lub też na patelni w domu. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą
2. Pstrąg z grilla

Pstrąg grilla to idealne danie dla tych, którzy uwielbiają ryby. Po zdjęciu z rusztu posyp pstrąga pieprzem i podawaj z grillowanymi ćwiartkami cytryny, które doskonale komponują się z rozmarynem, czosnkiem i tymiankiem, użytymi do przygotowania pstrąga. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Pstrąg z grilla
3. Frytki z batatów

Z pstrągiem idealnie będą także komponowały się frytki z batatów. Bez względu na sposób ich przygotowania (czy na grillu, czy upieczone w piekarniku) możesz spodziewać się sukcesu. Tego przepisu po prostu nie da się zepsuć! Sprawdzi się on idealnie nie tylko jako potrawa na grillu, ale też np. jako poczęstunek, który możesz szybko przygotować w przypadku spontanicznego spotkania ze znajomymi lub po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na słodko-słoną przekąskę. Gotowe bataty polej Sosem Curry WINIARY – będą jeszcze lepiej smakowały! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Frytki z batatów
4. Marchewki grillowane lub pieczone z miodem i tymiankiem

Grillowane marchewki to nasza pierwsza propozycja do wiosennego menu. Słodkie marchewki polane oliwą, miodem, sokiem z cytryny i podawane z Sosem Ziołowym WINIARY będą przepyszne bez względu na to, czy je upieczesz, czy przygotujesz na grillu. Zachwycą się nimi nie tylko zwolennicy diety roślinnej – to przepis dla wszystkich, którzy miłują się w słodkim smaku marchewki. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Marchewki grillowane lub pieczone z miodem i tymiankiem
5. Camembert z grilla

Kto nie lubi ciągnącego się, aromatycznego sera? Nikt! Grillowany camembert to bardzo proste danie. W najprostszej wersji zawijasz camembert w folię aluminiową, pieczesz na grillu i podajesz z żurawiną. W naszej wersji dodajesz do tego kilka dodatków, jak tymianek czy orzechy, doprawiasz Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY i otrzymujesz całkiem nowe danie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Camembert z grilla
6. Grillowane krążki kukurydzy

Kiedy myślimy o wiosenno-letnich warzywach, idealnych na grilla, bez wątpienia należy wymienić kukurydzę! Jej słodki smak przełamany słonymi przyprawami i Sosem Czosnkowym WINIARY ożywi każde posiedzenie przy grillu. Dobrze Ci radzimy – kukurydzy przygotuj więcej, niż przewidujesz bezmięsnych gości. Gwarantujemy, że zawładnie ona również talerzami tych, którzy nie stronią od mięsa! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Grillowane krążki kukurydzy