Nasze przepisy z ciastem francuskim

z ciastem francuskim

Ciasto francuskie swoją niepowtarzalną strukturę zawdzięcza dwóm rodzajom ciasta, z których jest przygotowywane – pierwsze z nich powstaje z mąki pszennej, jajek, soli i octu, zaś drugie – z masła i mąki. To właśnie wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że ciasto francuskie ma specyficzną, warstwową strukturę.
We Francji ciasto francuskie po raz pierwszy pojawiło się w książce kucharskiej z 1650 r., natomiast w Polsce ciasto francuskie stało się popularne w XVIII wieku za panowania Augusta III.

Z ciastem francuskim można przyrządzać niemal wszystko: grzebienie, rożki, koperty, rogaliki, babeczki, diablotki, paszteciki, tarty z nadzieniem lub farszem. Poznaj przepisy na potrawy przyrządzane z ciastem francuskim - sakiewki z ciasta francuskiego, szparagi zapiekane w cieście francuskim czy jajka w cieście francuskim i pozwól sobie na odrobinę kulinarnej rozkoszy!