
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Mój synek zajadał się tym żurkiem. Stwierdził, że jest smacznie kwaśny jak zupa ogórkowa. Moje dziecko zaskakuje mnie każdego dnia, bo jeszcze jakiś czas temu moje ośmioletnie dziecko żywiło się jedynie rosołem, pomidorową i jarzynową z grzaneczkami, ale jego top lista zupowa rośnie w siłę, bo od zeszłego roku jest absolutnym fanem barszczu czerwonego z uszkami, zupy z brukwi na gęsinie i teraz też żurku, z czego bardzo się cieszę.
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Smacznego :)
Polecam też inne sprawdzone przepisy na :
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek w chlebie
Przygotowanie
Krok 1 - Klopsiki z jajek
3 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
6 minKrok 6 - Żurek
5 minKrok 7
3 minKrok 8
3 minKrok 9
3 minKrok 10
45 minKrok 11
4 minKrok 12
30 minKrok 13
3 minKrok 14
4 minKrok 15
2 minKrok 16
2 min
Krok 1 - Klopsiki z jajek z 16
Bułkę moczymy w mleku.

Krok 2 z 16
Jajka mielimy w maszynce do mielenia razem z odciśniętą bułką.

Krok 3 z 16
Dodajemy przyprawy i suszony szczypiorek oraz 1 łyżkę bułki tartej i wbijamy surowe jajko.

Krok 4 z 16
Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.

Krok 5 z 16
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony aż się lekko przyrumienią.

Krok 6 - Żurek z 16
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą, równą kostkę.

Krok 7 z 16
Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i wkładamy do niego ziemniaki.

Krok 8 z 16
Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim pokrojone ziemniaki. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.

Krok 9 z 16
Na koniec dodajemy chrzan i ponownie mieszamy, aby rozprowadzić go w miarę równomiernie.

Krok 10 z 16
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-45 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).

Krok 11 z 16
Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wkładamy boczek oraz białą kiełbasę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Krok 12 z 16
Gotujemy około 30 minut i wyjmujemy kiełbasę oraz boczek.

Krok 13 z 16
Do garnka wlewamy zakwas.

Krok 14 z 16
Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki i ponownie dodajemy do zupy.

Krok 15 z 16
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy majeranek. Pod koniec zabielamy śmietanką.

Krok 16 z 16
Do miseczki nakładamy porcję ziemniaków i nalewamy żurek. Podajemy z klopsikami z jajek i świeżym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0