Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek to pozycja obowiązkowa w moim świątecznym menu. Zupa jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna o kwaskowym smaku. Intensywny smak żurku jest bardzo charakterystyczny. Z pomocą może przyjść Żurek Nasza Specjalność Winiary, który jest bazą mojej zupy. W swoim składzie ma: razową mąkę żytnią, cebulę, czosnek i majeranek. Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować żurek z białą kiełbasą i jajkiem po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to nic innego jak jajko w koszulce, z płynnym żółtkiem, które rozpływa się w zupie.
Przygotowanie
46 min
Krok 1
20 min
Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.
Krok 2
10 min
Zawartość opakowania Żurek Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 3
3 min
Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.
Krok 4
8 min
W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.
Krok 5
2 min
Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Krok 6
3 min
Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.
Krok 2
z
6
Zawartość opakowania Żurek Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 3
z
6
Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.
Krok 4
z
6
W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.
Krok 5
z
6
Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Krok 6
z
6
Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0