Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

(0)
46min
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek WINIARY
500  ml
Woda
100  g
Biała kiełbasa
1 
Jajko
1  łyżka
Ocet
0.25  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.96 g
Węglowodany
1.21 g
Tłuszcze
7.89 g
Wartość energetyczna
133.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek to pozycja obowiązkowa w moim świątecznym menu. Zupa jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna o kwaskowym smaku. Intensywny smak żurku jest bardzo charakterystyczny. Z pomocą może przyjść Żurek WINIARY, który jest bazą mojej zupy. W swoim składzie ma: razową mąkę żytnią, cebulę, czosnek i majeranek. Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować żurek z białą kiełbasą i jajkiem po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to nic innego jak jajko w koszulce, z płynnym żółtkiem, które rozpływa się w zupie.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    20 min
    Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.
  • Krok 2

    10 min
    Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 3

    3 min
    Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.
  • Krok 4

    8 min
    W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.
  • Krok 5

    2 min
    Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • Krok 6

    3 min
    Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 1 z 6

Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 2 z 6

Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 3 z 6

Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 4 z 6

W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 5 z 6

Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 6 z 6

Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek razowy w chlebie

    Żurek razowy w chlebie

    30 min Łatwy
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Świąteczna zupa grzybowa

    Świąteczna zupa grzybowa

    32 min Łatwy
  • Żurek z ziemniakami

    Żurek z ziemniakami

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu