Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem
Dodaj do CookBook

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

(0)
46 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek WINIARY
500  ml
Woda
100  g
Biała kiełbasa
1 
Jajko
1  łyżka
Ocet
0.25  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.2 g
Wartość energetyczna
133.1 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek to pozycja obowiązkowa w moim świątecznym menu. Zupa jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna o kwaskowym smaku. Intensywny smak żurku jest bardzo charakterystyczny. Z pomocą może przyjść Żurek WINIARY, który jest bazą mojej zupy. W swoim składzie ma: razową mąkę żytnią, cebulę, czosnek i majeranek. Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować żurek z białą kiełbasą i jajkiem po benedyktyńsku. Jajko po benedyktyńsku to nic innego jak jajko w koszulce, z płynnym żółtkiem, które rozpływa się w zupie.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    20 min
    Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.
  • Krok 2

    10 min
    Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 3

    3 min
    Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.
  • Krok 4

    8 min
    W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.
  • Krok 5

    2 min
    Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • Krok 6

    3 min
    Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 1 z 6

Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Odstaw.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 2 z 6

Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 3 z 6

Jajko wbij do osobnych miseczek/szklanek.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 4 z 6

W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 5 z 6

Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Żurek razowy z jajkiem po benedyktyńsku, kiełbasą i majerankiem

Krok 6 z 6

Żurek podawaj z jajkiem po benedyktyńsku i plastrami białej kiełbasy oraz posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu