
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Żurek na maślance

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Smacznego.
Maślanka może stanowić też świetną bazę do innych zup – nie tylko żurku wielkanocnego! Zobacz przepisy:
Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki
Biała polewka
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
6 minKrok 3
15 minKrok 4
3 minKrok 5
3 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.

Krok 2 z 6
Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.

Krok 3 z 6
Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.

Krok 4 z 6
W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.

Krok 5 z 6
Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.

Krok 6 z 6
Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0