Żurek na maślance
34min
Łatwy
0.75
l
Maślanka
2
łyżek
0.5
l
Woda
1
Pętko kiełbasy
15
dag
Boczek wędzony
3
ząbków
1
Cebula
2
łyżek
Mąka żytnia
2
łyżek
Chrzan ze słoiczka
2
Listek laurowy
4
Ziarenka ziela angielskiego
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
1
łyżka
Majeranek
1
łyżka
Listki świeżego majeranku do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
21.31 g
Węglowodany
23.55 g
Tłuszcze
40.94 g
Wartość energetyczna
546.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
4 min
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.
Krok 2
6 min
Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
15 min
Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.
Krok 4
3 min
W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.
Krok 5
3 min
Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce. Bez zakwasu, ale za to na dodającej wyjątkowego smaku maślance i z nieodłączną garścią aromatycznego majeranku. Łagodny, z delikatną i przyjemną nutką chrzanową, spodoba się każdemu miłośnikowi wielkanocnym przysmaków! Jeśli chcecie, aby żurek na maślance był bardziej pożywny, podajcie go z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Maślanka może stanowić też świetną bazę do innych zup – nie tylko żurku wielkanocnego! Zobacz przepisy:
Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki
Chłodnik z kalarepą na maślance w lodowych miseczkach
Biała polewka
Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą
Smacznego.
Maślanka może stanowić też świetną bazę do innych zup – nie tylko żurku wielkanocnego! Zobacz przepisy:
Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki
Chłodnik z kalarepą na maślance w lodowych miseczkach
Biała polewka
Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą
Komentarze 0