Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce. Bez zakwasu, ale za to na dodającej wyjątkowego smaku maślance i z nieodłączną garścią aromatycznego majeranku. Łagodny, z delikatną i przyjemną nutką chrzanową, spodoba się każdemu miłośnikowi wielkanocnym przysmaków! Jeśli chcecie, aby żurek na maślance był bardziej pożywny, podajcie go z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.
Krok 2
6 min
Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
15 min
Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.
Krok 4
3 min
W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.
Krok 5
3 min
Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
Krok 1
z
6
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.
Krok 2
z
6
Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
z
6
Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
6
W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.
Krok 5
z
6
Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.
Krok 6
z
6
Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0