Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek na maślance

0
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  l
Maślanka
2  łyżek
0.5  l
Woda
1 
Pętko kiełbasy
15  dag
Boczek wędzony
3  ząbków
1 
Cebula
2  łyżek
Mąka żytnia
2  łyżek
Chrzan ze słoiczka
2 
Listek laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżka
Majeranek
1  łyżka
Listki świeżego majeranku do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.31 g
Węglowodany
23.55 g
Tłuszcze
40.94 g
Wartość energetyczna
546.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
4 min
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.
Krok 2
6 min
Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
15 min
Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.
Krok 4
3 min
W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.
Krok 5
3 min
Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.
Żurek na maślance

Krok 1 z 6

Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki lub półtalarki.

Żurek na maślance

Krok 2 z 6

Podsmażamy w głębokim rondlu boczek, dodajemy kiełbasę i cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.

Żurek na maślance

Krok 3 z 6

Podlewamy boczek z kiełbasą i cebulką wywarem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotujemy 15 minut.

Żurek na maślance

Krok 4 z 6

W tym czasie maślankę przelewamy do wyższego naczynia, łączymy z mąką i chrzanem.

Żurek na maślance

Krok 5 z 6

Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy maślankę do rondla, ciągle mieszamy, do momentu gdy zupa zacznie delikatnie wrzeć i wyłączamy kuchenkę.

Żurek na maślance

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę solą morską, pieprzem i majerankiem. Dekorujemy na talerzach listkami świeżego majeranku.

Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce. Bez zakwasu, ale za to na dodającej wyjątkowego smaku maślance i z nieodłączną garścią aromatycznego majeranku. Łagodny, z delikatną i przyjemną nutką chrzanową, spodoba się każdemu miłośnikowi wielkanocnym przysmaków! Jeśli chcecie, aby żurek na maślance był bardziej pożywny, podajcie go z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego.

Maślanka może stanowić też świetną bazę do innych zup – nie tylko żurku wielkanocnego! Zobacz przepisy:
Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki
Chłodnik z kalarepą na maślance w lodowych miseczkach
Biała polewka
Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika