Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Dodaj do CookBook

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

(0)
19 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
700  ml
Bulion drobiowy
2 
Ugotowane udko z bulionu
500  g
Szparagi
1 
Biała cebula
1  łyżka
Olej roślinny do usmażenia cebuli
0.5  opakowanie
Śmietana 12%
0.5  szklanka
Czarne oliwki
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10 g
Wartość energetyczna
214.4 kcal
Tłuszcze
14.6 g
Białko
12.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Moim ulubionym są szparagi w postaci delikatnej, kremowej zupy. Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto go wykorzystać.

Zupę krem ze szparagami przygotowałam na bazie drobiowego bulionu. Mięso z bulionu wykorzystałam do zupy. Podany czas przygotowania zupy odnosi się do ugotowania tylko kremu ze szparagów. Bulion warto przygotować sobie dzień wcześniej i gotować go na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie Wam nieco bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić.

Główki szparagów gotuję osobno, a po ugotowaniu hartuję zimną wodą, dzięki czemu zachowują swój piękny zielony kolor. Zawsze też zostawiam nieco główek od szparagów do dekoracji. Miseczka zupy pięknie podana smakuje o wiele lepiej :)

Zupa krem ze szparagami jest delikatna i pyszna. Ciemne oliwki świetnie do niej pasują. Wielbicielom białych szparagów polecam też kremową zupę z białych szparagów z groszkiem ptysiowym.

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka. Kiedy szparagi będą już miękkie wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.
  • Krok 3

    3 min
    Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.
  • Krok 4

    2 min
    Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Krok 6

    1 min
    Do misek nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 1 z 6

Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka. Kiedy szparagi będą już miękkie wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 3 z 6

Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 4 z 6

Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 5 z 6

Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 6 z 6

Do misek nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu