
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Moim ulubionym są szparagi w postaci delikatnej, kremowej zupy. Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto go wykorzystać.
Zupę krem ze szparagami przygotowałam na bazie drobiowego bulionu. Mięso z bulionu wykorzystałam do zupy. Podany czas przygotowania zupy odnosi się do ugotowania tylko kremu ze szparagów. Bulion warto przygotować sobie dzień wcześniej i gotować go na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie Wam nieco bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić.
Główki szparagów gotuję osobno, a po ugotowaniu hartuję zimną wodą, dzięki czemu zachowują swój piękny zielony kolor. Zawsze też zostawiam nieco główek od szparagów do dekoracji. Miseczka zupy pięknie podana smakuje o wiele lepiej :)
Zupa krem ze szparagami jest delikatna i pyszna. Ciemne oliwki świetnie do niej pasują. Wielbicielom białych szparagów polecam też kremową zupę z białych szparagów z groszkiem ptysiowym.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
2 minKrok 5
3 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka. Kiedy szparagi będą już miękkie wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2 z 6
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.

Krok 3 z 6
Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.

Krok 4 z 6
Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.

Krok 5 z 6
Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.

Krok 6 z 6
Do misek nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0