Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z zielonego groszku

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
250 g
Zielony groszek
1 
Cebula
100 g
Boczek wędzony
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżka
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.26 g
Wartość energetyczna
186.5 kcal
Białko
8.16 g
Węglowodany
17.47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki i marchew obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w plasterki.
Krok 2
15 min
Zagotuj 1 litr wody i wrzuć kostki bulionowe, ziemniaki, marchew i groszek. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3
15 min
Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na chrupko. Do boczku dodaj drobno posiekaną cebulę.
Krok 4
15 min
Dodaj mąkę, zasmaż i wymieszaj z zupą. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.
Zupa z zielonego groszku

Krok 1 z 5

Ziemniaki i marchew obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w plasterki.

Zupa z zielonego groszku

Krok 2 z 5

Zagotuj 1 litr wody i wrzuć kostki bulionowe, ziemniaki, marchew i groszek. Gotuj przez 15 minut.

Zupa z zielonego groszku

Krok 3 z 5

Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na chrupko. Do boczku dodaj drobno posiekaną cebulę.

Zupa z zielonego groszku

Krok 4 z 5

Dodaj mąkę, zasmaż i wymieszaj z zupą. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa z zielonego groszku

Krok 5 z 5

Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Zupa z zielonego groszku jest łatwa, szybka i wyjątkowo smakowita, bo ugotujemy ją na esencjonalnym Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY z dodatkiem ziemniaków, marchwi oraz podmażanej cebuli z boczkiem. Najprościej użyć groszku mrożonego lub z puszki (ten ostatni dodajemy pod smak koniec gotowania), ale w sezonie warto przyrządzić ją ze świeżego chrupiącego groszku i młodych warzyw. Pyszności!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika