Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Dodaj do CookBook

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

(0)
49 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  pęczków
1 głęboki talerz listków pokrzywy
2  łyżek
Śmietanka 12% do zabielenia zupy i dekoracji
50  g
Parmezan
1 
Cebula mała
trochę
Olej z czosnkiem do smażenia
5 
Ziemniak
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Świeżo zmielony pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.6 g
Wartość energetyczna
202.4 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosną potrzebujemy energii i dużej dawki witamin, aby pobudzić się do życia po zimowym letargu. Zupa z pokrzywy z parmezanem to istna bomba witaminowa. Coś czego teraz nasz organizm bardzo potrzebuje. Pokrzywa zazwyczaj uważana jest za niepotrzebny chwast, a tymczasem można z niej przygotować pyszną i bardzo zdrową zupę. Do tego nie wymaga wielkich nakładów finansowych. Wystarczy wybrać się na spacer . W zasadzie znajdziecie ją prawie wszędzie (ja swoją za płotem). Zbieramy tylko młode listki z samej góry. Najlepiej w rękawiczkach.

Coraz częściej w swojej kuchni wracam do starych i sprawdzonych przepisów, które stosowały nasze babcie. Doceniam mądrość moich przodków i bardzo żałuję , że kiedy pokochałam gotowanie nie ma już mojej babci, która robiła najlepsze na świecie ruskie pierogi z miętą i gotowała pyszne zupy, bo kiedyś to danie było chyba bardziej doceniane. Teraz bywa, że zapominamy, że zupy są smaczne, zdrowe, pożywne i w większości szybkie do przygotowania.

Zobacz też

Zobacz Zupa z dzikimi ziołami

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    5 min
    Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.
  • Krok 4

    20 min
    Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Krok 5

    10 min
    Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.
  • Krok 8

    1 min
    Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 1 z 8

Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 3 z 8

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 4 z 8

Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 5 z 8

Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 6 z 8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 7 z 8

Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 8 z 8

Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wątróbka namoczona w mleku

    Wątróbka namoczona w mleku

    1 godz 19 min Łatwy
  • Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    36 min Średni
  • Piernikowa moczka na piwie

    Piernikowa moczka na piwie

    31 min Łatwy
  • Moc cytrusów - przepis na wodę smakową

    Moc cytrusów - przepis na wodę smakową

    5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu