Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

(0)
49min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  pęczków
1 głęboki talerz listków pokrzywy
2  łyżek
Śmietanka 12% do zabielenia zupy i dekoracji
50  g
Parmezan
1 
Cebula mała
trochę
Olej z czosnkiem do smażenia
5 
Ziemniak
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Świeżo zmielony pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.09 g
Węglowodany
26.57 g
Tłuszcze
6.95 g
Wartość energetyczna
202.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosną potrzebujemy energii i dużej dawki witamin, aby pobudzić się do życia po zimowym letargu. Zupa z pokrzywy z parmezanem to istna bomba witaminowa. Coś czego teraz nasz organizm bardzo potrzebuje. Pokrzywa zazwyczaj uważana jest za niepotrzebny chwast, a tymczasem można z niej przygotować pyszną i bardzo zdrową zupę. Do tego nie wymaga wielkich nakładów finansowych. Wystarczy wybrać się na spacer . W zasadzie znajdziecie ją prawie wszędzie (ja swoją za płotem). Zbieramy tylko młode listki z samej góry. Najlepiej w rękawiczkach.

Coraz częściej w swojej kuchni wracam do starych i sprawdzonych przepisów, które stosowały nasze babcie. Doceniam mądrość moich przodków i bardzo żałuję , że kiedy pokochałam gotowanie nie ma już mojej babci, która robiła najlepsze na świecie ruskie pierogi z miętą i gotowała pyszne zupy, bo kiedyś to danie było chyba bardziej doceniane. Teraz bywa, że zapominamy, że zupy są smaczne, zdrowe, pożywne i w większości szybkie do przygotowania.

Zobacz też

Zobacz Zupa z dzikimi ziołami

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    5 min
    Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.
  • Krok 4

    20 min
    Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Krok 5

    10 min
    Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.
  • Krok 8

    1 min
    Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 1 z 8

Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 3 z 8

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 4 z 8

Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 5 z 8

Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 6 z 8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 7 z 8

Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 8 z 8

Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

    Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

    56 min Łatwy
  • Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    40 min Łatwy
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu