
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Coraz częściej w swojej kuchni wracam do starych i sprawdzonych przepisów, które stosowały nasze babcie. Doceniam mądrość moich przodków i bardzo żałuję , że kiedy pokochałam gotowanie nie ma już mojej babci, która robiła najlepsze na świecie ruskie pierogi z miętą i gotowała pyszne zupy, bo kiedyś to danie było chyba bardziej doceniane. Teraz bywa, że zapominamy, że zupy są smaczne, zdrowe, pożywne i w większości szybkie do przygotowania.
Zobacz też
Zobacz Zupa z dzikimi ziołami
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
20 minKrok 5
10 minKrok 6
2 minKrok 7
3 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.

Krok 2 z 8
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.

Krok 3 z 8
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.

Krok 4 z 8
Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Krok 5 z 8
Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.

Krok 6 z 8
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.

Krok 7 z 8
Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.

Krok 8 z 8
Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0