Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion drobiowy
300  ml
Woda
3 
Papryka czerwona
0.25  łyżeczka
Tymianek suszony
3  łyżek
Olej czosnkowy
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  torebka
Chipsy salami
trochę
Śmietanka 18% do dekoracji
0.33 
Papryczka pepperoni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.23 g
Węglowodany
38.01 g
Tłuszcze
31.4 g
Wartość energetyczna
452.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami to jedna z moich ulubionych zup. Wiosną zajadam się rewelacyjną zupą z zielonego groszku, a późnym latem gotuję zupę z pieczonej papryki. Po raz pierwszy ugotowałam ją dwa lata temu. Uwielbiam leczo, paprykę konserwową i chyba wszelkie paprykowe dania. Świeża papryka smakuje zupełnie inaczej, więc jeśli nigdy nie jedliście do tej pory pieczonej papryki, ta zupa może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Zupa ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor i kuszący zapach. Trudno się jej oprzeć. Zupę z pieczonej papryki podałam z chipsami z salami, ale możecie też zaserwować ją z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.
  • Krok 2

    3 min
    Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.
  • Krok 3

    25 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.
  • Krok 4

    15 min
    Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.
  • Krok 6

    6 min
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.
  • Krok 7

    10 min
    W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.
  • Krok 8

    3 min
    Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.
  • Krok 9

    15 min
    Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.
  • Krok 10

    3 min
    Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.
  • Krok 11

    6 min
    Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 1 z 11

Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 2 z 11

Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 3 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 4 z 11

Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 5 z 11

Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 6 z 11

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 7 z 11

W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 8 z 11

Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 9 z 11

Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 10 z 11

Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 11 z 11

Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    1 godz 26 min Średni
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

    Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu