Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa serowa

(0)
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Esencjonalny wywar lub bulion (drobiowy lub warzywny)
150  g
Ser żółty (o wyrazistym smaku, np. cheddar)
2 
Cebula dymka ze szczypiorem
1  ząbek
1 
Marchewka
1  szklanka
Różyczki brokułu (może być mrożony)
200  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.57 g
Węglowodany
9.73 g
Tłuszcze
33.52 g
Wartość energetyczna
378.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
3 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Marchewkę, obierz i pokrój w cienkie słupki (julienne).
Krok 2
2 min
Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
5 min
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz marchewkę. Całość podsmaż przez około 5 minut.
Krok 4
5 min
Do garnka dodaj wywar oraz dorzuć podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
3 min
Dodaj starty ser (część zachowaj do dekoracji zupy). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Krok 6
1 min
Następnie wlej śmietanę i dopraw zupę serową solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
1 min
Zupę serową nalej do misek. Każdą porcję posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Zupa serowa

Krok 1 z 7

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Marchewkę, obierz i pokrój w cienkie słupki (julienne).

Zupa serowa

Krok 2 z 7

Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Zupa serowa

Krok 3 z 7

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz marchewkę. Całość podsmaż przez około 5 minut.

Zupa serowa

Krok 4 z 7

Do garnka dodaj wywar oraz dorzuć podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Zupa serowa

Krok 5 z 7

Dodaj starty ser (część zachowaj do dekoracji zupy). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.

Zupa serowa

Krok 6 z 7

Następnie wlej śmietanę i dopraw zupę serową solą i pieprzem do smaku.

Zupa serowa

Krok 7 z 7

Zupę serową nalej do misek. Każdą porcję posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Rozgrzewające i pożywne zupy są idealne w okresie jesienno-zimowym. Zupa serowa z marchewką i brokułem jest jedną z moich ulubionych o tej porze roku.

Do przygotowania zupy serowej nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Wystarczy kilka warzyw i ser o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Ja zwykle sięgam po cheddar, który nadaje zupie serowej odpowiedniego charakteru. Jeśli nie masz w domu cheddara możesz użyć innego sera np. edamskiego, wtedy zupa będzie nieco mniej wyrazista. Warto również eksperymentować i mieszać w takiej zupie różne rodzaje sera.


W poszukiwaniu wyrazistych smaków, spróbuj też naszych przepisów na zupy cebulowe i czosnkowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha