Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewające i pożywne zupy są idealne w okresie jesienno-zimowym. Zupa serowa z marchewką i brokułem jest jedną z moich ulubionych o tej porze roku.
Do przygotowania zupy serowej nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Wystarczy kilka warzyw i ser o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Ja zwykle sięgam po cheddar, który nadaje zupie serowej odpowiedniego charakteru. Jeśli nie masz w domu
cheddara możesz użyć innego sera np. edamskiego, wtedy zupa będzie nieco mniej wyrazista. Warto również eksperymentować i mieszać w takiej zupie różne rodzaje sera.
W poszukiwaniu wyrazistych smaków, spróbuj też naszych przepisów na zupy cebulowe i czosnkowe.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
3 min
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Marchewkę, obierz i pokrój w cienkie słupki (julienne).
Krok 2
2 min
Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
5 min
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz marchewkę. Całość podsmaż przez około 5 minut.
Krok 4
5 min
Do garnka dodaj wywar oraz dorzuć podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
3 min
Dodaj starty ser (część zachowaj do dekoracji zupy). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Krok 6
1 min
Następnie wlej śmietanę i dopraw zupę serową solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
1 min
Zupę serową nalej do misek. Każdą porcję posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
7
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Marchewkę, obierz i pokrój w cienkie słupki (julienne).
Krok 2
z
7
Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 3
z
7
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz marchewkę. Całość podsmaż przez około 5 minut.
Krok 4
z
7
Do garnka dodaj wywar oraz dorzuć podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
z
7
Dodaj starty ser (część zachowaj do dekoracji zupy). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Krok 6
z
7
Następnie wlej śmietanę i dopraw zupę serową solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
z
7
Zupę serową nalej do misek. Każdą porcję posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0