Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone smakuje wyśmienicie dzięki pieczarkom podsmażonym na maśle. O tym, że szpinak pasuje do pieczarkowej z pewnością przekonał się każdy, kto spróbował zupę Joli. Moja zupa pieczarkowa ze szpinakiem dodatkowo utwierdzi Was w tym przekonaniu. Jeśli już wiecie, że dwie porcje pysznej zupy pieczarkowej ze szpinakiem to za mało, podwójcie składniki. Smacznego!
Przygotowanie
37 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
Krok 2
20 min
Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Krok 3
8 min
Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
Krok 4
3 min
Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
Krok 5
1 min
Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.
Krok 1
z
5
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
Krok 2
z
5
Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Krok 3
z
5
Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
Krok 4
z
5
Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
Krok 5
z
5
Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0