Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Pieczarki
1  łyżka
Masło
0.5 
Cebula
25  dag
Ziemniaki (u mnie 3 małe)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.7  l
Wywar warzywny, mięsny lub woda
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  pęczek
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Serek mascarpone
1  gałązka
Świeży rozmaryn
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63 g
Wartość energetyczna
427.4 kcal
Tłuszcze
16.6 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone smakuje wyśmienicie dzięki pieczarkom podsmażonym na maśle. O tym, że szpinak pasuje do pieczarkowej z pewnością przekonał się każdy, kto spróbował zupę Joli. Moja zupa pieczarkowa ze szpinakiem dodatkowo utwierdzi Was w tym przekonaniu. Jeśli już wiecie, że dwie porcje pysznej zupy pieczarkowej ze szpinakiem to za mało, podwójcie składniki. Smacznego!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
  • Krok 2

    20 min
    Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    8 min
    Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 1 z 5

Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 2 z 5

Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 3 z 5

Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 4 z 5

Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 5 z 5

Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu