Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Pieczarki
1  łyżka
Masło
0.5 
Cebula
25  dag
Ziemniaki (u mnie 3 małe)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.7  l
Wywar warzywny, mięsny lub woda
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  pęczek
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Serek mascarpone
1  gałązka
Świeży rozmaryn
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.96 g
Węglowodany
63.04 g
Tłuszcze
16.62 g
Wartość energetyczna
427.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone smakuje wyśmienicie dzięki pieczarkom podsmażonym na maśle. O tym, że szpinak pasuje do pieczarkowej z pewnością przekonał się każdy, kto spróbował zupę Joli. Moja zupa pieczarkowa ze szpinakiem dodatkowo utwierdzi Was w tym przekonaniu. Jeśli już wiecie, że dwie porcje pysznej zupy pieczarkowej ze szpinakiem to za mało, podwójcie składniki. Smacznego!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
  • Krok 2

    20 min
    Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    8 min
    Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 1 z 5

Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 2 z 5

Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 3 z 5

Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 4 z 5

Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Krok 5 z 5

Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

    46 min Łatwy
  • Chicken chowder z kukurydzą

    Chicken chowder z kukurydzą

    2 godz 40 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu