Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

(0)
1 godz 16 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Pieczarki
2 
Ziemniaki
0.7  l
Wywar warzywny
1 
Cebula
0.25  szklanka
Śmietanka
25  g
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeża zielenina do dekoracji zupy
1  g
Woda przegotowana
30  dag
Topinambur
trochę
Słodka śmietanka
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa lub olej
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeży tymianek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.27 g
Węglowodany
24.52 g
Tłuszcze
22.8 g
Wartość energetyczna
313.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjna zabielana zupa pieczarkowa podana w towarzystwie musu z topinambura smakuje naprawdę wyjątkowo. Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, do niedawna zapomniany, dziś dumnie pojawia się na naszych stołach. Co to właściwie jest? Topinambur to roślina, której jadalną częścią są podziemne bulwy. W smaku topinambur przypomina słonecznik, stąd też nazywany jest słonecznikiem bulwiastym. Niektórzy z kolei twierdzą, że w smaku przypomina karczochy.

Zapomniane bulwy wracają do łask. To bardzo dobrze, bo są zdrowe i zasługują na uwagę w naszych kuchniach. Można z niego przyrządzić zupę krem, upiec jak frytki lub też podać do zupy w postaci musu. Topinambur najwięcej cennych składników ma tuż pod skórką, dlatego lepiej go dobrze wyszorować niż obierać. Ja do przygotowania musu potrzebowałam topinambura bez skórki, jednak upiekłam go w skórce, która później została schrupana :)

Zupa pieczarkowa ma kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków. Można je również pominąć, a zwiększyć ilość pieczarek (0,5 kg).

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

W tych przepisach również wykorzystasz topinambur!

  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
  • Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    3 min
    Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.
  • Krok 2

    40 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.
  • Krok 3

    5 min
    Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).
  • Krok 4

    2 min
    Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Krok 5

    10 min
    W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.
  • Krok 6

    15 min
    Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 1 z 7

Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 2 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 3 z 7

Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 4 z 7

Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 5 z 7

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 6 z 7

Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 7 z 7

Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

    Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

    33 min Łatwy
  • Zupa z dyni pieczonej z pigwą

    Zupa z dyni pieczonej z pigwą

    1 godz 31 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

    Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

    1 godz 50 min Łatwy
  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu