Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura
Dodaj do CookBook

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

(0)
1 godz 16 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Pieczarki
2 
Ziemniaki
0.7  l
Wywar warzywny
1 
Cebula
0.25  szklanka
Śmietanka
25  g
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeża zielenina do dekoracji zupy
1  g
Woda przegotowana
30  dag
Topinambur
trochę
Słodka śmietanka
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa lub olej
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeży tymianek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.5 g
Wartość energetyczna
313.5 kcal
Tłuszcze
22.8 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjna zabielana zupa pieczarkowa podana w towarzystwie musu z topinambura smakuje naprawdę wyjątkowo. Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, do niedawna zapomniany, dziś dumnie pojawia się na naszych stołach. Co to właściwie jest? Topinambur to roślina, której jadalną częścią są podziemne bulwy. W smaku topinambur przypomina słonecznik, stąd też nazywany jest słonecznikiem bulwiastym. Niektórzy z kolei twierdzą, że w smaku przypomina karczochy.

Zapomniane bulwy wracają do łask. To bardzo dobrze, bo są zdrowe i zasługują na uwagę w naszych kuchniach. Można z niego przyrządzić zupę krem, upiec jak frytki lub też podać do zupy w postaci musu. Topinambur najwięcej cennych składników ma tuż pod skórką, dlatego lepiej go dobrze wyszorować niż obierać. Ja do przygotowania musu potrzebowałam topinambura bez skórki, jednak upiekłam go w skórce, która później została schrupana :)

Zupa pieczarkowa ma kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków. Można je również pominąć, a zwiększyć ilość pieczarek (0,5 kg).

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

W tych przepisach również wykorzystasz topinambur!

  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

  • Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    3 min
    Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.
  • Krok 2

    40 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.
  • Krok 3

    5 min
    Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).
  • Krok 4

    2 min
    Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Krok 5

    10 min
    W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.
  • Krok 6

    15 min
    Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 1 z 7

Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 2 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 3 z 7

Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 4 z 7

Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 5 z 7

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 6 z 7

Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 7 z 7

Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

    Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

    54 min Łatwy
  • Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    1 godz 38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu