Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W tych przepisach również wykorzystasz topinambur!
Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.
Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).
Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.
Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.
Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0