Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bardzo prosta i aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem. Jesienią takie zupy gotuje się częściej, bo sycą na długo i przyjemnie rozgrzewają. Jesień to świetny sezon na zupy grzybowe, nie zawsze jednak muszą to być zupy z grzybów leśnych. Na jesienne zupy doskonale nadają się także pieczarki – smaczne, niedrogie i dość łatwe w czyszczeniu. A przede wszystkim łatwo dostępne i to przez okrągły rok.
Pieczarki pysznie komponują się z suszonym tymiankiem, którego aromat już po chwili wypełnia całą kuchnię. Dziś do zupy pieczarkowej dodałam zarówno ziemniaki, jak i makaron. Tradycyjnie zupa przygotowywana jest zazwyczaj z jednym z tych dwóch dodatków, jednak tym razem stawiam na przepis, który ma łączyć słodycz ziemniaków z delikatnością makaronów.
Pieczarki do zupy zazwyczaj kroję w cienkie plasterki, ale są także zwolennicy tarcia pieczarek na tarce. Czy macie swój preferowany sposób na pieczarki do zupy?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
38 min
Krok 1
10 min
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty kurkumy.
Krok 2
20 min
W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając startą na tarce marchewkę.
Krok 3
5 min
Do zupy dodajemy makaron i podsmażone pieczarki, zagotowujemy, doprawiamy solą, gotujemy 5 minut (lub dłużej, jeśli czas gotowania makaronu jest dłuższy).
Krok 4
2 min
Śmietanę łączymy z chochlą zupy, dolewamy do garnka energicznie mieszając.
Krok 5
1 min
Zupę pieczarkową z makaronem i ziemniakami pachnącymi tymiankiem na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Krok 1
z
5
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty kurkumy.
Krok 2
z
5
W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając startą na tarce marchewkę.
Krok 3
z
5
Do zupy dodajemy makaron i podsmażone pieczarki, zagotowujemy, doprawiamy solą, gotujemy 5 minut (lub dłużej, jeśli czas gotowania makaronu jest dłuższy).
Krok 4
z
5
Śmietanę łączymy z chochlą zupy, dolewamy do garnka energicznie mieszając.
Krok 5
z
5
Zupę pieczarkową z makaronem i ziemniakami pachnącymi tymiankiem na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
P
Piotr
bardzo mi się podoba połączenie tymianku i kurkumy, jeszcze tak nie robiłem więc dziś sprawdzę smaki ;)
Komentarze 1