Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem
Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

(0)
38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeże pieczarki
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
60  g
Marchewka
4 
Nieduże ziemniaki
10  dag
Makaron
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  łyżeczka
Suszony tymianek
1  szczypta
Kurkuma
1  łyżka
Olej
1 
Cebula
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
trochę
Posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.4 g
Wartość energetyczna
295.9 kcal
Tłuszcze
7.6 g
Białko
12.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo prosta i aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem. Jesienią takie zupy gotuje się częściej, bo sycą na długo i przyjemnie rozgrzewają. Jesień to świetny sezon na zupy grzybowe, nie zawsze jednak muszą to być zupy z grzybów leśnych. Na jesienne zupy doskonale nadają się także pieczarki – smaczne, niedrogie i dość łatwe w czyszczeniu. A przede wszystkim łatwo dostępne i to przez okrągły rok.

Pieczarki pysznie komponują się z suszonym tymiankiem, którego aromat już po chwili wypełnia całą kuchnię. Dziś do zupy pieczarkowej dodałam zarówno ziemniaki, jak i makaron. Tradycyjnie zupa przygotowywana jest zazwyczaj z jednym z tych dwóch dodatków, jednak tym razem stawiam na przepis, który ma łączyć słodycz ziemniaków z delikatnością makaronów.

Pieczarki do zupy zazwyczaj kroję w cienkie plasterki, ale są także zwolennicy tarcia pieczarek na tarce. Czy macie swój preferowany sposób na pieczarki do zupy?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty kurkumy.
  • Krok 2

    20 min
    W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając startą na tarce marchewkę.
  • Krok 3

    5 min
    Do zupy dodajemy makaron i podsmażone pieczarki, zagotowujemy, doprawiamy solą, gotujemy 5 minut (lub dłużej, jeśli czas gotowania makaronu jest dłuższy).
  • Krok 4

    2 min
    Śmietanę łączymy z chochlą zupy, dolewamy do garnka energicznie mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę pieczarkową z makaronem i ziemniakami pachnącymi tymiankiem na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

Krok 1 z 5

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty kurkumy.

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

Krok 2 z 5

W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając startą na tarce marchewkę.

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

Krok 3 z 5

Do zupy dodajemy makaron i podsmażone pieczarki, zagotowujemy, doprawiamy solą, gotujemy 5 minut (lub dłużej, jeśli czas gotowania makaronu jest dłuższy).

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

Krok 4 z 5

Śmietanę łączymy z chochlą zupy, dolewamy do garnka energicznie mieszając.

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

Krok 5 z 5

Zupę pieczarkową z makaronem i ziemniakami pachnącymi tymiankiem na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Piotr

bardzo mi się podoba połączenie tymianku i kurkumy, jeszcze tak nie robiłem więc dziś sprawdzę smaki ;)
Anonim (niezweryfikowany) 11/18/2021-04:29 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu