Zupa ogórkowa z ziemniakami to bardzo popularna polska potrawa i świetny pomysł na pierwsze danie.
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami? Przepis jest bardzo łatwy. Będzie ci potrzebna łyżeczka przyprawy jarzynki WINIARY, 30 dag mięsa wieprzowego, 3 ziemniaki, marchewka, pietruszka, 5 ogórków kiszonych, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, jedna trzecia pęczka natki pietruszki, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego.
Do garnka wlej około 1,5 l wody, włóż mięso, ziele angielskie, liść laurowy i sól – gotuj wywar. Obierz warzywa, ziemniaki pokrój w kosteczkę. Pietruszkę, marchew i ogórki zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Kiedy wywar będzie gotowy, dodaj ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i przyprawę jarzynkę, gotuj do miękkości ziemniaków. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Dodaj starte ogórki, gotuj razem ok. 5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, dopraw do smaku.
Zupa ogórkowa z ziemniakami gotowa! Kwaśna, gorąca i smaczna zupa zadowoli wszystkich łakomczuchów.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Komentarze 5