
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Zupa ogórkowa z ziemniakami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami? Przepis jest bardzo łatwy. Będzie ci potrzebna łyżeczka przyprawy jarzynki WINIARY, 30 dag mięsa wieprzowego, 3 ziemniaki, marchewka, pietruszka, 5 ogórków kiszonych, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, jedna trzecia pęczka natki pietruszki, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego.
Do garnka wlej około 1,5 l wody, włóż mięso, ziele angielskie, liść laurowy i sól – gotuj wywar. Obierz warzywa, ziemniaki pokrój w kosteczkę. Pietruszkę, marchew i ogórki zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Kiedy wywar będzie gotowy, dodaj ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i przyprawę jarzynkę, gotuj do miękkości ziemniaków. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Dodaj starte ogórki, gotuj razem ok. 5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, dopraw do smaku.
Zupa ogórkowa z ziemniakami gotowa! Kwaśna, gorąca i smaczna zupa zadowoli wszystkich łakomczuchów.
Przygotowanie
Krok 1
40 minKrok 2
10 minKrok 3
1 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
3 minKrok 7
1 minKrok 1 z 7
Do garnka wlewamy około 1,5l wody, wkładamy mięso, ziele angielskie liść laurowy i sól – gotujemy wywar.
Krok 2 z 7
Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kosteczkę, pietruszkę, marchew i ogórki ścieramy na dużych oczkach na tarce.
Krok 3 z 7
Kiedy wywar jest gotowy dodajemy ziemniaki, pietruszkę i marchewkę i przyprawę jarzynkę, gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 4 z 7
Ogórki kiszone ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach.
Krok 5 z 7
Dodajemy starte ogórki, gotujemy razem około 5 minut.
Krok 6 z 7
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, doprawiamy do smaku.
Krok 7 z 7
Wyłączamy grzanie i podajemy. Smacznego.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 4