Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z ziemniakami to bardzo popularna polska potrawa i świetny pomysł na pierwsze danie. Kiedyś niemal każda gospodyni znała przepis na zupę ogórkową z ziemniakami - tak samo, jak na rosół czy pomidorową. Obecnie, gdy możliwości jest znacznie więcej, sięgamy po zupy krem, chłodniki czy azjatycki ramen, łatwo zapomnieć o tym, co oferuje rodzima kuchnia. W wielu domach receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie, jednak, jeśli brakuje Ci babcinego przepisu, zawsze możesz skorzystać z tego, co przygotowaliśmy poniżej.
Ogórkowa to jeden z klasyków naszej kuchni. Serwuje się ją w barach mlecznych, a także w wykwintnych restauracjach z kuchnią polską. Dla zagranicznych gości może być wielkim zaskoczeniem. W wielu krajach to nietypowe, że głównym składnikiem do zupy jest ogórek kiszony - wszak kiszonki najczęściej stanowią dodatek do głównego dania albo przystawkę. Gotowanie kiszonych ogórków może wydawać się kontrowersyjne, ale tylko do czasu, aż ktoś skosztuje zupy. Wówczas początkowe zdziwienie może przerodzić się w uznanie.
Ogórkowa i ziemniaki to połączenie idealne. Zupa jest gęsta, sycąca i łączy w sobie wyraziste, przyjemne smaki. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że przepis jest odkrywany na nowo, a fani ogórkowej powracają po latach do swojego comfort food z dzieciństwa.
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami?
Przepis jest bardzo łatwy. Będzie ci potrzebny bulion warzywny WINIARY, 30 dag mięsa wieprzowego, 5 ziemniaków, 2 marchewki, 2 pietruszki, 6 ogórków kiszonych, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, pół pęczka koperku.
Do garnka wlej około 2 l wody, włóż mięso, bulion warzywny WINIARY i gotuj wywar. Obierz warzywa, ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler pokrój w kostkę, a ogórki zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Kiedy wywar będzie gotowy, dodaj ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler i gotuj do miękkości ziemniaków. Dodaj starte ogórki kiszone. Gotuj razem ok. 5 minut. Dodaj posiekany koperek i śmietanę z mąką, dopraw do smaku. Zupa ogórkowa z ziemniakami gotowa! Kwaśna, gorąca i smaczna zupa zadowoli wszystkich łakomczuchów.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Rafał