Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem z dyni na ostro – prościej z dynią się nie da! Wystarczy delikwentkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki (jeśli mamy dynię hokkaido, odpada nam obieranie), poddusić z batatem lub ziemniakiem, dodać suszone papryczki chilli, doprawić curry, a na koniec dodać kremowe mleczko kokosowe. Proste, prawda? A to tylko jeden ze sposobów na pyszną dyniową zupę. Pyszną i zdrową, bo dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, cynku, witamin C, A, E (niektóre odmiany dyni można chrupać na surowo, wówczas nie musimy się martwić o straty witamin podczas obróbki termicznej). Dynia jest świetnym warzywem, które w okresie jesienno-zimowym można przerabiać na rozgrzewające zupy. Dzisiejszy krem z dyni na ostro jest jedną z obowiązkowych pozycji o tej porze roku.
Krem z dyni powinien być naprawdę ostry, stąd dodatek suszonych papryczek chili, razem z nasionami, które mają kryją w sobie potężną moc. Oczywiście ich ilość powinna być dostosowana do własnych preferencji smakowych. Lepiej doprawić mocniej zupę na talerzu, niż ziać ogniem :)
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje kremu.
Szalotkę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem suszonych papryczek chili.
Krok 2
8 min
Do szalotki dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (obraną, jeżeli nie jest to hokkaido), batata lub ziemniaki, podsmażamy z dodatkiem curry. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, niecałe 15 minut.
Krok 4
6 min
Miksujemy zupę na krem, dodajemy mleko kokosowe, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Krok 5
5 min
Do zupy na talerzach dodajemy ser feta i czarnuszkę. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Krok 1
z
5
Szalotkę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem suszonych papryczek chili.
Krok 2
z
5
Do szalotki dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (obraną, jeżeli nie jest to hokkaido), batata lub ziemniaki, podsmażamy z dodatkiem curry. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 3
z
5
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, niecałe 15 minut.
Krok 4
z
5
Miksujemy zupę na krem, dodajemy mleko kokosowe, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Krok 5
z
5
Do zupy na talerzach dodajemy ser feta i czarnuszkę. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0