Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Całość zmiksować na aksamitny krem.
Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0