Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula duża
3  ząbków
Czosnek
1 
3 cm kawałek imbiru
1 
1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido
4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2  łyżek
Masło
1  puszka
Mleko kokosowe (400 ml)
3  łyżek
Masło orzechowe
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Kardamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.5 g
Węglowodany
33.86 g
Tłuszcze
21.56 g
Wartość energetyczna
333.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i jednocześnie mocno sycąca.

Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
  • Krok 4

    6 min
    Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
  • Krok 5

    20 min
    Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
  • Krok 6

    6 min
    W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
  • Krok 7

    6 min
    Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
  • Krok 8

    20 min
    Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
  • Krok 9

    5 min
    Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
  • Krok 10

    5 min
    Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 11

    5 min
    Całość zmiksować na aksamitny krem.
  • Krok 12

    3 min
    Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 1 z 12

Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 2 z 12

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 3 z 12

Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 4 z 12

Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 5 z 12

Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 6 z 12

W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 7 z 12

Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 8 z 12

Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 9 z 12

Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 10 z 12

Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 11 z 12

Całość zmiksować na aksamitny krem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 12 z 12

Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa krem z dyni na ostro

    1 godz 27 min Średni
  • Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

    1 godz 22 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu