Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Dodaj do CookBook

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula duża
3  ząbków
Czosnek
1 
3 cm kawałek imbiru
1 
1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido
4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2  łyżek
Masło
1  puszka
Mleko kokosowe (400 ml)
3  łyżek
Masło orzechowe
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Kardamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.9 g
Wartość energetyczna
333.7 kcal
Tłuszcze
21.6 g
Białko
8.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i jednocześnie mocno sycąca.

Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
  • Krok 4

    6 min
    Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
  • Krok 5

    20 min
    Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
  • Krok 6

    6 min
    W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
  • Krok 7

    6 min
    Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
  • Krok 8

    20 min
    Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
  • Krok 9

    5 min
    Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
  • Krok 10

    5 min
    Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 11

    5 min
    Całość zmiksować na aksamitny krem.
  • Krok 12

    3 min
    Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 1 z 12

Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 2 z 12

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 3 z 12

Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 4 z 12

Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 5 z 12

Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 6 z 12

W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 7 z 12

Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 8 z 12

Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 9 z 12

Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 10 z 12

Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 11 z 12

Całość zmiksować na aksamitny krem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 12 z 12

Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu