Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
1 godz 30 min
Średni
1
Cebula duża
3
ząbków
1
3 cm kawałek imbiru
1
1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido
4
Ziemniaki
2
Pietruszka
2
łyżek
Masło
1
puszka
Mleko kokosowe (400 ml)
3
łyżek
Masło orzechowe
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5
łyżeczka
Cynamon
1
szczypta
Kardamon
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
8.5 g
Węglowodany
33.86 g
Tłuszcze
21.56 g
Wartość energetyczna
333.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
6 min
Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3
3 min
Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
Krok 4
6 min
Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
Krok 5
20 min
Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
Krok 6
6 min
W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
Krok 7
6 min
Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
Krok 8
20 min
Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
Krok 9
5 min
Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
Krok 10
5 min
Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 11
5 min
Całość zmiksować na aksamitny krem.
Krok 12
3 min
Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.
Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i jednocześnie mocno sycąca.
Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.
Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.
Komentarze 0