Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

(0)
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula duża
3  ząbków
1 
3 cm kawałek imbiru
1 
1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido
4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2  łyżek
Masło
1  puszka
Mleko kokosowe (400 ml)
3  łyżek
Masło orzechowe
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Kardamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.5 g
Węglowodany
33.86 g
Tłuszcze
21.56 g
Wartość energetyczna
333.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
6 min
Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3
3 min
Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
Krok 4
6 min
Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
Krok 5
20 min
Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
Krok 6
6 min
W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
Krok 7
6 min
Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
Krok 8
20 min
Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
Krok 9
5 min
Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
Krok 10
5 min
Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 11
5 min
Całość zmiksować na aksamitny krem.
Krok 12
3 min
Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 1 z 12

Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 2 z 12

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 3 z 12

Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 4 z 12

Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 5 z 12

Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 6 z 12

W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 7 z 12

Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 8 z 12

Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 9 z 12

Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 10 z 12

Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 11 z 12

Całość zmiksować na aksamitny krem.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Krok 12 z 12

Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.

Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i jednocześnie mocno sycąca.

Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika