Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

(0)
29min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
Mąka pszenna razowa
3  szklanek
Woda
3  ząbków
3  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
500  ml
Zakwas na barszcz biały
1.5  l
Woda
3 
6 cienkich lub 3 grube białe kiełbasy parzone
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
3 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
4  ząbków
4 
Jajko ugotowane na twardo
2  szczypt
Suszony majeranek
trochę
Świeży majeranek do dekoracji
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżek
śmietanka 30% do zabielenia barszczu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.72 g
Węglowodany
30.54 g
Tłuszcze
55.12 g
Wartość energetyczna
762.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
5 min
Przygotowujemy zakwas. Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
1 min
Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.
Krok 3
2 min
Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 4
1 min
Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.
Krok 5
4 min
Następnie przyrządzamy barszcz biały. Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.
Krok 6
2 min
Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.
Krok 7
8 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.
Krok 8
5 min
Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 1 z 9

Przygotowujemy zakwas. Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 2 z 9

Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 3 z 9

Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 4 z 9

Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 5 z 9

Następnie przyrządzamy barszcz biały. Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 6 z 9

Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 7 z 9

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 8 z 9

Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 9 z 9

Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu. Na zakwas będziemy musieli poczekać ok. 5 dni. Jeśli nie mamy tak dużo czasu, dodajmy do naczynia kawałek skórki razowego chleba lub nieco soku z kiszonych ogórków. Wówczas zakwas będzie gotowy już po 3 dniach. Pamiętajmy, by codziennie go doglądać, a dokładniej – porządnie przemieszać. Będzie gotowy, kiedy nabierze charakterystycznego kwaśnego smaku. Zanim dodamy go do wywaru z białej kiełbasy, sprawdźmy, czy nie pojawiła się na powierzchni zakwasu pleśń. Jeśli tak się stanie, niestety zakwasu nie możemy użyć.

W zależności od własnych preferencji, do przygotowania barszczu wykorzystajcie 1,5-2 l wody. Im wody więcej, tym konsystencja rzadsza, a smak łagodniejszy. Jeśli chcielibyście, aby barszcz nie był zbyt gęsty, a jednocześnie wyrazisty, możecie go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Wielbiciele łagodnych smaków mogą z kolei zabielić go słodką śmietanką.

Do barszczu poza białą kiełbasą, z której przygotowałam wywar, trafiło także jajko. Możecie je pokroić w ćwiartki lub talarki. Ciekawym pomysłem będzie także jajko sadzone lub w koszulce.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika