Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
29min
Średni
4
łyżek
Mąka pszenna razowa
3
szklanek
Woda
3
ząbków
3
kulek
Ziele angielskie
2
Liść laurowy
500
ml
Zakwas na barszcz biały
1.5
l
Woda
3
6 cienkich lub 3 grube białe kiełbasy parzone
1
pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
3
Liść laurowy
4
kulek
Ziele angielskie
4
ząbków
4
Jajko ugotowane na twardo
2
szczypt
Suszony majeranek
trochę
Świeży majeranek do dekoracji
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
2
łyżek
śmietanka 30% do zabielenia barszczu
.
Wartości odżywcze
Białko
35.72 g
Węglowodany
30.54 g
Tłuszcze
55.12 g
Wartość energetyczna
762.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
29 min
Krok 1
5 min
Przygotowujemy zakwas. Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
1 min
Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.
Krok 3
2 min
Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 4
1 min
Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.
Krok 5
4 min
Następnie przyrządzamy barszcz biały. Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.
Krok 6
2 min
Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.
Krok 7
8 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.
Krok 8
5 min
Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu. Na zakwas będziemy musieli poczekać ok. 5 dni. Jeśli nie mamy tak dużo czasu, dodajmy do naczynia kawałek skórki razowego chleba lub nieco soku z kiszonych ogórków. Wówczas zakwas będzie gotowy już po 3 dniach. Pamiętajmy, by codziennie go doglądać, a dokładniej – porządnie przemieszać. Będzie gotowy, kiedy nabierze charakterystycznego kwaśnego smaku. Zanim dodamy go do wywaru z białej kiełbasy, sprawdźmy, czy nie pojawiła się na powierzchni zakwasu pleśń. Jeśli tak się stanie, niestety zakwasu nie możemy użyć.
W zależności od własnych preferencji, do przygotowania barszczu wykorzystajcie 1,5-2 l wody. Im wody więcej, tym konsystencja rzadsza, a smak łagodniejszy. Jeśli chcielibyście, aby barszcz nie był zbyt gęsty, a jednocześnie wyrazisty, możecie go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Wielbiciele łagodnych smaków mogą z kolei zabielić go słodką śmietanką.
Do barszczu poza białą kiełbasą, z której przygotowałam wywar, trafiło także jajko. Możecie je pokroić w ćwiartki lub talarki. Ciekawym pomysłem będzie także jajko sadzone lub w koszulce.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego.
W zależności od własnych preferencji, do przygotowania barszczu wykorzystajcie 1,5-2 l wody. Im wody więcej, tym konsystencja rzadsza, a smak łagodniejszy. Jeśli chcielibyście, aby barszcz nie był zbyt gęsty, a jednocześnie wyrazisty, możecie go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Wielbiciele łagodnych smaków mogą z kolei zabielić go słodką śmietanką.
Do barszczu poza białą kiełbasą, z której przygotowałam wywar, trafiło także jajko. Możecie je pokroić w ćwiartki lub talarki. Ciekawym pomysłem będzie także jajko sadzone lub w koszulce.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego.
Komentarze 0