Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Zakwas na barszcz biały
1  l
Woda
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
5  kulek
Pieprz czarny
2  łyżek
Suszony majeranek
1  łyżka
Chrzan
4 
Jajko ugotowane na twardo
2  pęczków
Świeży szpinak baby
trochę
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.47 g
Węglowodany
27.92 g
Tłuszcze
6.75 g
Wartość energetyczna
217.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny wiosenny barszcz biały na zakwasie – z jajkiem i listkami młodego szpinaku. Choć barszcz biały przygotowany na wywarze z białej kiełbasy wydaje się nie mieć konkurencji (jak barszcz biały kaliski z białą kiełbasą i jajkiem), wersja wiosenna z jajkiem i szpinakiem może być dla niego prawdziwym rywalem. Jak dla mnie, obie zupy są warte pokochania. Którą z nich przygotujecie na Wielkanoc?

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    12 min
    Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
  • Krok 2

    60 min
    Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
  • Krok 3

    5 min
    Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
  • Krok 6

    1 min
    Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 1 z 6

Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 2 z 6

Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 3 z 6

Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 4 z 6

Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 6 z 6

Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały

    Barszcz biały

    1 godz 40 min Średni
  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu