Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjny wiosenny barszcz biały na zakwasie – z jajkiem i listkami młodego szpinaku. Choć barszcz biały przygotowany na wywarze z białej kiełbasy wydaje się nie mieć konkurencji (jak barszcz biały kaliski z białą kiełbasą i jajkiem), wersja wiosenna z jajkiem i szpinakiem może być dla niego prawdziwym rywalem. Jak dla mnie, obie zupy są warte pokochania. Którą z nich przygotujecie na Wielkanoc?
Przygotowanie
86 min
Krok 1
12 min
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
Krok 2
60 min
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
Krok 3
5 min
Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 4
5 min
Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
Krok 6
1 min
Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
Krok 2
z
6
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
Krok 3
z
6
Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 4
z
6
Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
Krok 6
z
6
Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0