
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
12 minKrok 2
60 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
3 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.

Krok 2 z 6
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.

Krok 3 z 6
Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.

Krok 4 z 6
Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.

Krok 5 z 6
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.

Krok 6 z 6
Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0