Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Słodkie pampuchy

0
102 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 dag
Drożdże
1 
Jajko
2 łyżek
Masło
1 szczypta
Sól
2 łyżek
Cukier
1 szklanka
Mleko
2.5 szklanek
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.8 g
Węglowodany
29.79 g
Tłuszcze
3.64 g
Wartość energetyczna
174.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
20 min
Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez kilka minut.
Krok 3
60 min
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok 1h z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pampuchy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze.
Krok 4
10 min
Przygotowuje garnek z sitem do gotowania na parze. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie nakładam na sito pampuchy i gotuję pod przykryciem przez około 7-10 minut.
Krok 5
2 min
Pampuchy podaję z serkiem, dżemem z cukrem z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.
Słodkie pampuchy

Krok 1 z 5

Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia.

Słodkie pampuchy

Krok 2 z 5

Gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez kilka minut.

Słodkie pampuchy

Krok 3 z 5

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok 1h z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pampuchy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze.

Słodkie pampuchy

Krok 4 z 5

Przygotowuje garnek z sitem do gotowania na parze. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie nakładam na sito pampuchy i gotuję pod przykryciem przez około 7-10 minut.

Słodkie pampuchy

Krok 5 z 5

Pampuchy podaję z serkiem, dżemem z cukrem z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.

Posmakuj tradycyjnej polskiej kuchni i przygotuj kluski na parze, czyli popularne pampuchy. Te puszyste pączki z drożdżowego ciasta gotuje się zaledwie w kilka minut - w parowarze lub po prostu w garnku nad gorącą wodą. Pampuchy najlepiej smakują podawane na ciepło z ulubionym dżemem lub po prostu z cukrem. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika