Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
25 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 opakowanie
Ciasto francuskie
15 dag
Ser gouda
10 dag
Szynka chłopska
4 łyżek
Ketchup

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.01 g
Węglowodany
5.88 g
Tłuszcze
6.65 g
Wartość energetyczna
94.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem.
Krok 2
10 min
Następnie na całą powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę.
Krok 3
3 min
Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając.
Krok 4
5 min
Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na płasko.
Krok 5
15 min
Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.
Krok 6
2 min
Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Krok 1 z 6

Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Krok 2 z 6

Następnie na całą powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Krok 3 z 6

Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Krok 4 z 6

Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na płasko.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Krok 5 z 6

Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

Krok 6 z 6

Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Szukasz pomysłu na szybkie przekąski na przyjęcie albo wieczór filmowy? Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską na pewno przypadną Tobie i Twoim gościom do gustu. Są idealne na przyjęcia dla znajomych i rodziny, a ich przygotowanie jest bajecznie łatwe. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników, dlatego nawet jeśli nie masz za dużo czasu i czujesz, że brakuje Ci zdolności kulinarnych, poradzisz sobie z wykonaniem tych ślimaczków.

Przygotuj ciasto francuskie, ketchup, ser gouda i szynkę chłopską. Jeśli wolisz inną szynkę, możesz ją zastąpić. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na papierze i posmaruj całą jego powierzchnię ketchupem. Ser gouda zetrzyj na tarce, a następnie rozsyp na całym arkuszu ciasta. Na wierzchu połóż cienkie plastry szynki.

Ciasto francuskie zwiń jak roladę. Pamiętaj, by dociskać ją jak najszczelniej. Następnie pokrój ją w krążki o szerokości około 1,5 cm. Tak powstałe ślimaki układaj na płasko na blaszce do pieczenia. Z jednego ciasta powinno wyjść około 25 porcji. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw blaszkę. Piecz przez około 15-17 minut, aż ślimaczki się zarumienią.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łączą w sobie smak tostów i niebanalną formę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika