Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na szybkie przekąski na przyjęcie albo wieczór filmowy? Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską na pewno przypadną Tobie i Twoim gościom do gustu. Są idealne na przyjęcia dla znajomych i rodziny, a ich przygotowanie jest bajecznie łatwe. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników, dlatego nawet jeśli nie masz za dużo czasu i czujesz, że brakuje Ci zdolności kulinarnych, poradzisz sobie z wykonaniem tych ślimaczków.
Przygotuj ciasto francuskie, ketchup, ser gouda i szynkę chłopską. Jeśli wolisz inną szynkę, możesz ją zastąpić. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na papierze i posmaruj całą jego powierzchnię ketchupem. Ser gouda zetrzyj na tarce, a następnie rozsyp na całym arkuszu ciasta. Na wierzchu połóż cienkie plastry szynki.
Ciasto francuskie zwiń jak roladę. Pamiętaj, by dociskać ją jak najszczelniej. Następnie pokrój ją w krążki o szerokości około 1,5 cm. Tak powstałe ślimaki układaj na płasko na blaszce do pieczenia. Z jednego ciasta powinno wyjść około 25 porcji. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw blaszkę. Piecz przez około 15-17 minut, aż ślimaczki się zarumienią.
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łączą w sobie smak tostów i niebanalną formę!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem.
Krok 2
10 min
Następnie na całą powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę.
Krok 3
3 min
Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając.
Krok 4
5 min
Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na płasko.
Krok 5
15 min
Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.
Krok 6
2 min
Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno
Krok 1
z
6
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem.
Krok 2
z
6
Następnie na całą powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę.
Krok 3
z
6
Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając.
Krok 4
z
6
Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na płasko.
Krok 5
z
6
Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.
Krok 6
z
6
Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0