Śledzie z pomarańczami
375min
Łatwy
4 łyżek
4
Śledź
40 g
Cytryna
0.75 szklanka
Mleko
1
Pomarańcze
1
Jabłka
1
Ogórek kiszony
1
Cebula
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
23.69 g
Węglowodany
10.5 g
Tłuszcze
22.43 g
Wartość energetyczna
340.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
375 min
Krok 1
180 min
Śledzie dobrze wypłucz, odsącz i zalej mlekiem na 3 godziny.
Krok 2
5 min
Śledzie wyjmij, odsącz i pokrój na kawałki.
Krok 2
2 min
Majonez połącz z sokiem z cytryny.
Krok 3
5 min
Owoce i warzywa obierz, pokrój w kostkę. Połącz z Majonezem, dopraw cukrem i pieprzem.
Krok 4
3 min
Śledzie ułóż na półmisku i polej sosem.
Krok 5
180 min
Przykryj folią i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Wykwintna przystawka na przyjęcia duże i małe, czyli śledzie z pomarańczami. Do tego jabłko, ogórek kiszony i cebula oraz delikatny sos majonezowo-cytrynowy. Uwaga: trzeba moczyć w mleku trzy godziny, a potem chłodzić przez 2-3 godziny. Ale potem fantastycznie smakują i pięknie wyglądają na półmisku, udekorowane z pomysłem plasterkami lub cząstkami owoców i zieleniną.
Komentarze 0