Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik krakowski

0
1 godz 45 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350  g
Mąka tortowa
4 
Żółtko
100  g
Cukier puder
200  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  kg
Mielony twaróg
100  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  opakowanie
5 
Jajka
150  g
Cukier puder
100  g
Namoczone i odsączone wcześniej rodzynki
5  łyżek
Cukier puder
5  łyżek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.44 g
Węglowodany
37.85 g
Tłuszcze
44.23 g
Wartość energetyczna
626.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
30 min
Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
25 min
Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.
Krok 3
45 min
Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
Krok 4
5 min
Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.
Sernik krakowski

Krok 1 z 4

Składniki: Masło w temperaturze pokojowej, Cukier puder, Mąka tortowa, Żółtko

Przełóż składniki ciasta (mąkę, żółtka, 100 g cukru pudru i 200 g masła) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrój 1/3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 30 x 25 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.

Sernik krakowski

Krok 2 z 4

Składniki: Namoczone i odsączone wcześniej rodzynki, Cukier puder, Jajka, Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, Cukier wanilinowy WINIARY, Masło w temperaturze pokojowej, Mielony twaróg

Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników (twaróg, masło, cukier waniliowy, budyń w proszku, cukier puder, rodzynki) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony spód. Rozwałkuj resztę ciasta i powycinaj paski o grubości 1 cm, ułóż z nich kratkę na górze sernika.

Sernik krakowski

Krok 3 z 4

Piecz całość w 170°C przez 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.

Sernik krakowski

Krok 4 z 4

Składniki: Sok z cytryny, Cukier puder

Przygotuj lukier. Wymieszaj trzepaczką cukier puder (5 łyżek) z sokiem z cytryny do całkowitego rozpuszczenia i posmaruj za pomocą pędzelka cały wierzch sernika.

Jaki jest tradycyjny sernik krakowski? Czym wyróżnia się wśród innych? Jeśli kochasz rodzynki, to sernik dla Ciebie - nadziany mnóstwem słodkich rodzynek i z dodatkiem lukru cytrynowego i z dekoracyjną "kratką" na wierzchu z wypieczonego ciasta, będzie gwiazdą każdego polskiego stołu. Poczęstuj nim tych, których kochasz.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika