Sałatka z zielonych pomidorów
165min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.51 g
Węglowodany
154.68 g
Tłuszcze
2.57 g
Wartość energetyczna
664.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
165 min
Krok 1
8 min
Pomidory i paprykę umyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w półplasterki.
Krok 2
2 min
Wymieszać wszystkie warzywa.
Krok 3
10 min
Składniki na zalewę razem wymieszać i zagotować.
Krok 4
120 min
Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.
Krok 5
25 min
Po upływie 2 godzin sałatkę nakładać do słoików, pozakręcać i pasteryzować około 20 minut.
Od jakiegoś czasu w polskich supermarketach mamy naprawdę szeroki wybór różnych gatunków pomidorów, zwłaszcza w sezonie. Nie zawsze jednak wiemy, co z nimi zrobić, a nie wszystkie gatunki sprawują się równie dobrze w każdym wydaniu. Jeśli chcesz spróbować zielonych pomidorów, proponujemy przepis na sałatkę z zielonych pomidorów . Dzięki niemu przygotujesz większą ilość sałatki w słoikach, które możesz później otworzyć w dowolnej chwili, kiedy tylko będą potrzebne np. jako dodatek do obiadu.
Aby przygotować sałatkę z zielonych pomidorów , musisz zgromadzić zakręcane słoiki, w których będzie przechowywana. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć przed przystąpieniem do gotowania.
Jeśli masz już przygotowane słoiki, umyj kilogram zielonych pomidorów i jedną paprykę. Pokrój pomidory w plasterki, a paprykę w półplasterki. Dwie cebulę obierz i również pokrój w półplasterki. Wymieszaj warzywa ze sobą.
Do pół litra wody dodaj pół szklanki octu 10%, 3 płaskie łyżki soli, 7 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wymieszaj i zagotuj, aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pomidory i paprykę zalej gorącą zalewą i odstaw na 2 godzin. Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików i pasteryzuj przez 20 minut. Sałatka z zielonych pomidorów gotowa, możesz przechowywać ją w piwnicy lub spiżarni.
Aby przygotować sałatkę z zielonych pomidorów , musisz zgromadzić zakręcane słoiki, w których będzie przechowywana. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć przed przystąpieniem do gotowania.
Jeśli masz już przygotowane słoiki, umyj kilogram zielonych pomidorów i jedną paprykę. Pokrój pomidory w plasterki, a paprykę w półplasterki. Dwie cebulę obierz i również pokrój w półplasterki. Wymieszaj warzywa ze sobą.
Do pół litra wody dodaj pół szklanki octu 10%, 3 płaskie łyżki soli, 7 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wymieszaj i zagotuj, aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pomidory i paprykę zalej gorącą zalewą i odstaw na 2 godzin. Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików i pasteryzuj przez 20 minut. Sałatka z zielonych pomidorów gotowa, możesz przechowywać ją w piwnicy lub spiżarni.
Komentarze 0