Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z zielonych pomidorów

0
165 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Pomidory zielone
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
0.5 l
Woda
0.5 szklanka
Ocet
3 łyżek
Sól
7 płaskich łyżek
Cukier
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Ziele angielskie mielone
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.51 g
Wartość energetyczna
664.79 kcal
Węglowodany
154.68 g
Tłuszcze
2.57 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1
8 min
Pomidory i paprykę umyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w półplasterki.
Krok 2
2 min
Wymieszać wszystkie warzywa.
Krok 3
10 min
Składniki na zalewę razem wymieszać i zagotować.
Krok 4
120 min
Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.
Krok 5
25 min
Po upływie 2 godzin sałatkę nakładać do słoików, pozakręcać i pasteryzować około 20 minut.
Sałatka z zielonych pomidorów

Krok 1 z 5

Pomidory i paprykę umyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w półplasterki.

Sałatka z zielonych pomidorów

Krok 2 z 5

Wymieszać wszystkie warzywa.

Sałatka z zielonych pomidorów

Krok 3 z 5

Składniki na zalewę razem wymieszać i zagotować.

Sałatka z zielonych pomidorów

Krok 4 z 5

Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.

Sałatka z zielonych pomidorów

Krok 5 z 5

Po upływie 2 godzin sałatkę nakładać do słoików, pozakręcać i pasteryzować około 20 minut.

Od jakiegoś czasu w polskich supermarketach mamy naprawdę szeroki wybór różnych gatunków pomidorów, zwłaszcza w sezonie. Nie zawsze jednak wiemy, co z nimi zrobić, a nie wszystkie gatunki sprawują się równie dobrze w każdym wydaniu. Jeśli chcesz spróbować zielonych pomidorów, proponujemy przepis na sałatkę z zielonych pomidorów . Dzięki niemu przygotujesz większą ilość sałatki w słoikach, które możesz później otworzyć w dowolnej chwili, kiedy tylko będą potrzebne np. jako dodatek do obiadu.

Aby przygotować sałatkę z zielonych pomidorów , musisz zgromadzić zakręcane słoiki, w których będzie przechowywana. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć przed przystąpieniem do gotowania.

Jeśli masz już przygotowane słoiki, umyj kilogram zielonych pomidorów i jedną paprykę. Pokrój pomidory w plasterki, a paprykę w półplasterki. Dwie cebulę obierz i również pokrój w półplasterki. Wymieszaj warzywa ze sobą.

Do pół litra wody dodaj pół szklanki octu 10%, 3 płaskie łyżki soli, 7 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wymieszaj i zagotuj, aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pomidory i paprykę zalej gorącą zalewą i odstaw na 2 godzin. Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików i pasteryzuj przez 20 minut. Sałatka z zielonych pomidorów gotowa, możesz przechowywać ją w piwnicy lub spiżarni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika