Sałatka z bobem, pomidorami i ziemniakami
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
21.26 g
Węglowodany
41.93 g
Tłuszcze
12.26 g
Wartość energetyczna
352.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
20 min
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzić i obrać ze skórek.
Krok 2
15 min
Podobnie ziemniaki, wyszorować, ugotować w osolonej wodzie, ale nie obierać ze skórek.
Krok 3
5 min
Pomidory pokroić w ósemki, szczypior posiekać.
Krok 4
5 min
Do miski przełożyć ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, bób, pomidory. Dodać szczypiorek.
Krok 5
5 min
Polać oliwą, doprawić do smaku, na wierzchu posypać pokrojoną fetą.
Wiosenna sałatka, która udekoruje nasz talerz i zadowoli nasze podniebienie. Sałatka z bobu i pomidorów to źródło dużej ilości białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Poleca się ją także kobietom w ciąży – bób to bardzo bogate źródło kwasu foliowego. Ponad to sałatka świetnie smakuje, a możemy ją jeszcze doprawić wedle uznania. Smacznego!
Komentarze 0