Sałatka śledziowa
181min
Łatwy
500 g
Filet śledziowy
3
Ziemniaki
3
Buraki
2
Cebula
5
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Szczypiorek
.
Wartości odżywcze
Białko
16.26 g
Węglowodany
6.72 g
Tłuszcze
9.67 g
Wartość energetyczna
181.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
181 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie.
Krok 2
8 min
Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3
120 min
Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, odstawić na 2 godz.
Krok 4
5 min
Po tym czasie odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę.
Krok 5
10 min
Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 6
10 min
Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółtka jaj i białka. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.
Krok 7
5 min
W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki: 1- śledzie, 2- cebula, 3 - majonez, 4- ziemniaki, oprószyć solą i pieprzem, 5-majonez, 6-buraki, 7-majonez, 8- żółtka jaj, 9- majonez, 10- białka jaj, 11-majonez.
Krok 8
3 min
Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować
Bez sałatki śledziowej wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt! I słusznie – połączenie charakternych śledzi z cebulką, jajek na twardo ze szczypiorkiem, a także ugotowanych warzyw to iście świąteczna kompozycja. Tak przygotowaną sałatkę śledziową podawaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, a udekoruj – szczypiorkiem.
Komentarze 1