Sałatka letnia do grilla
21min
Łatwy
3 łyżek
1 główka
Sałata masłowa
2 pęczków
Rzodkiewka
1 pęczek
Szczypiorek
1 pęczek
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
1.64 g
Węglowodany
6.53 g
Tłuszcze
8.2 g
Wartość energetyczna
103.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
5 min
Warzywa oczyść.
Krok 2
5 min
Sałatę porwij na mniejsze części.
Krok 3
5 min
Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
3 min
Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
Krok 5
2 min
Połącz wszystkie składniki z Majonezem. Dopraw solą i cukrem.
Krok 6
1 min
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Sezon grillowy to także sezon na świeże warzywa. Wykorzystaj je do stworzenia doskonałej sałatki, która podkreśli smak karczku, szaszłyków czy kiełbasek. Lekka mieszanka warzyw będzie stanowiła dla nich przeciwwagę i dostarczy niezbędnej porcji witamin. Nasza letnia sałatka do grilla to propozycja smaczna, szybka i łatwa do wykonania.
Do stworzenia jej podstawowej wersji potrzebne będą: sałata masłowa, rzodkiewki, szczypiorek, koperek oraz Majonez Delikatny WINIARY. Przygotuj też sól i pieprz. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej inne ulubione warzywa, takie jak pomidorki koktajlowe czy świeże ogórki. Jej wykonanie nie powinno zająć Ci więcej niż 15 minut.
Wszystkie warzywa dokładnie oczyść. Sałatę osusz i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki połącz z Majonezem Delikatnym WINIARY oraz dopraw solą i pieprzem.
Letnią sałatkę do grilla najlepiej podawaj natychmiast po przygotowaniu. Wtedy liście sałaty zachowają swoją kruchość. Jej łagodny smak dobrze zrównoważy bardziej pikantne przyprawy wykorzystane do przyprawienia mięs. Może też zostać doceniona przez gości, którzy nie gustują mięsie. Pamiętaj, że grill to nie jedyna okazja, by wykorzystać ten przepis. Równie dobrze sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu z pieczenią w roli głównej.
Do stworzenia jej podstawowej wersji potrzebne będą: sałata masłowa, rzodkiewki, szczypiorek, koperek oraz Majonez Delikatny WINIARY. Przygotuj też sól i pieprz. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej inne ulubione warzywa, takie jak pomidorki koktajlowe czy świeże ogórki. Jej wykonanie nie powinno zająć Ci więcej niż 15 minut.
Wszystkie warzywa dokładnie oczyść. Sałatę osusz i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki połącz z Majonezem Delikatnym WINIARY oraz dopraw solą i pieprzem.
Letnią sałatkę do grilla najlepiej podawaj natychmiast po przygotowaniu. Wtedy liście sałaty zachowają swoją kruchość. Jej łagodny smak dobrze zrównoważy bardziej pikantne przyprawy wykorzystane do przyprawienia mięs. Może też zostać doceniona przez gości, którzy nie gustują mięsie. Pamiętaj, że grill to nie jedyna okazja, by wykorzystać ten przepis. Równie dobrze sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu z pieczenią w roli głównej.
Komentarze 0