Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałata zielona z jajkiem i śmietaną

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Endywia
2 
Jajko
1 łyżka
Koperek posiekany
0.75 szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
0.5 łyżeczka
Cukier
2 łyżek
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.79 g
Wartość energetyczna
219.52 kcal
Białko
10.24 g
Tłuszcze
16.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Sałatę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, osuszyć. Duże liście porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce.
Krok 2
5 min
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Krok 3
2 min
Sosem polać sałatę. Delikatnie wymieszać.
Krok 4
8 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 5
5 min
Jajka ostudzić, obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć na sałatce i posypać koperkiem.
Sałata zielona z jajkiem i śmietaną

Krok 1 z 5

Sałatę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, osuszyć. Duże liście porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce.

Sałata zielona z jajkiem i śmietaną

Krok 2 z 5

Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Sałata zielona z jajkiem i śmietaną

Krok 3 z 5

Sosem polać sałatę. Delikatnie wymieszać.

Sałata zielona z jajkiem i śmietaną

Krok 4 z 5

Jajka ugotować na twardo.

Sałata zielona z jajkiem i śmietaną

Krok 5 z 5

Jajka ostudzić, obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć na sałatce i posypać koperkiem.

Sałata zielona z jajkiem to smaczny dodatek do dań mięsnych, np. tych z grilla. Możesz też zajadać ją ze świeżym pieczywem jako przekąskę w ciągu dnia. Wiosenną sałatę zieloną z jajkiem przygotujesz w około 20 minut, a doskonałego smaku dodasz jej dzięki śmietanie doprawionej cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową sałatę z jajkiem i śmietaną posyp przed podaniem świeżym koperkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika