Sałata zielona z jajkiem i śmietaną
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.24 g
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
16.13 g
Wartość energetyczna
219.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Sałatę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, osuszyć. Duże liście porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce.
Krok 2
5 min
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Krok 3
2 min
Sosem polać sałatę. Delikatnie wymieszać.
Krok 4
8 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 5
5 min
Jajka ostudzić, obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć na sałatce i posypać koperkiem.
Sałata zielona z jajkiem to smaczny dodatek do dań mięsnych, np. tych z grilla. Możesz też zajadać ją ze świeżym pieczywem jako przekąskę w ciągu dnia. Wiosenną sałatę zieloną z jajkiem przygotujesz w około 20 minut, a doskonałego smaku dodasz jej dzięki śmietanie doprawionej cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową sałatę z jajkiem i śmietaną posyp przed podaniem świeżym koperkiem.
Komentarze 0