MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Ryż podsmażany z mięsem mielonym
44 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
30 13.9g / 30%
43 44.3g / 43%
27 29.2g / 27%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

(0)
44 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ryż
1 
Mała Cebula
2  ząbków
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Kumin mielony
500  g
Mięso mielone wieprzowe
trochę
Sól i pieprz
3  g
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.31 g
Wartość energetyczna
423.2 kcal
Tłuszcze
13.94 g
Białko
29.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ryż smażony z mięsem mielonym to typowe danie obiadowe, które jest znane w wielu krajach na świecie. Chciałbyś wypróbować je we własnej kuchni? Nic straconego. Wystarczy, że zapoznasz się z poniższym opisem, a będziesz prawdziwym mistrzem w przygotowywaniu ryżu podsmażanego z mięsem mielonym. Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujesz dużo czasu, a przy okazji masz pewność, że zasmakuje całej Twojej rodzinie oraz zaproszonym gościom.


Ryż smażony z mięsem mielonym - szybkość oraz prostota przygotowania

Ryż z mięsem mielonym zaskoczy Cię na każdej możliwej płaszczyźnie. To gwarancja szybkości oraz prostoty przygotowywanego dania, uniwersalności (idealna potrawa na każdą okazję) oraz wspaniałego smaku i wyjątkowego aromatu. Dzięki tej potrawie zakochasz się w ryżu i będziesz go wdrażać w swojej kuchni coraz częściej. Przepis na ryż z mięsem mielonym nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy, że ryż ugotujesz zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie), a następnie pokroisz w kostkę cebulę, a czosnek posiekasz. Na patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek lub oleju i podsmażasz przygotowaną wcześniej cebulę z czosnkiem. Później dodajesz ulubione przyprawy (m.in. sól, pieprz, curry, kumin, słodką paprykę), aż w końcu dodajesz mięso mielone wraz z bulionem WINIARY. Smażysz kilka minut i dodajesz do mięsa ryż. Pod koniec przyrządzania omawianej potrawy dodajesz jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Gotowe, smacznego!


Ryż podsmażany na patelni - danie, które w swojej kuchni przygotuje nawet początkujący kucharz

Zastanawiasz się nad tym, jak zaskoczyć w kuchni swoją drugą połówkę lub wymagających kulinarnie znajomych? Nie zwlekaj ani chwili dłużej i czym prędzej postaw na szybki w przygotowaniu ryż podsmażany na patelni. Gwarantujemy, że będzie to dla Ciebie strzał w dziesiątkę, a smażony ryż z mięsem mielonym sprawdzi się zarówno w trakcie romantycznej kolacji, jak i luźnego spotkania z zaproszonymi gośćmi. Najważniejsze jest to, że potrawa zasmakuje osobie w każdym wieku, a do tego możesz ją podawać o dowolnie wybranej godzinie. Nie ma żadnych przeszkód, abyś zaserwował ją na obiad, ale też na kolację. Ostateczna decyzja zależy jedynie od Twojego skrupulatnego planu działania. Dobrze to sobie przemyśl i zabierz się za gotowanie, a na pewno nie będziesz rozczarowany smakiem tego dania!

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  • Krok 3

    4 min
    Do tego dodać przyprawy, chwilę razem podsmażać.
  • Krok 4

    7 min
    Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zarumieni.
  • Krok 5

    2 min
    Do mięsa dodać bulion WINIARY i dokładnie wymieszać.
  • Krok 6

    5 min
    Do mięsa dodać ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.
Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Do tego dodać przyprawy, chwilę razem podsmażać.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zarumieni.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Do mięsa dodać bulion WINIARY i dokładnie wymieszać.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Do mięsa dodać ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite