Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Polędwica wołowa
100 g
Ser gorgonzola
100 g
Orzechy włoskie
50 g
Masło
3 łyżek
Olej
500 ml
Woda
0.5 
Cebula
1 łyżka
Mąka pszenna
1 gałązka
Rozmaryn
50 g
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
706.3 kcal
Węglowodany
7.06 g
Białko
37.18 g
Tłuszcze
60.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
2 min
Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.
Krok 2
3 min
Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.
Krok 3
3 min
Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.
Krok 4
5 min
Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.
Krok 5
2 min
Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Krok 6
5 min
Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.
Krok 7
5 min
Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.
Krok 8
1 min
Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.
Krok 9
3 min
Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.
Krok 10
2 min
Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.
Krok 11
5 min
Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.
Krok 12
2 min
Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.
Krok 13
5 min
Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 1 z 13

Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 2 z 13

Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 3 z 13

Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 4 z 13

Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 5 z 13

Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 6 z 13

Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 7 z 13

Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 8 z 13

Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 9 z 13

Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 10 z 13

Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 11 z 13

Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 12 z 13

Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 13 z 13

Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą, czyli polędwica wołowa nadziewana kremowym serem gorgonzolą i posiekanymi orzechami. Tak przygotowane steki wołowe smażymy na rumiano, a następnie doprawiamy aksamitnym masłem i podajemy z sosem serowo-orzechowym. Steki wołowe z orzechami i gorgonzolą pachną i smakują wybornie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika